Preko metar snijega, prijete lavine i odroni - Volim Podgoricu

Preko metar snijega, prijete lavine i odroni

Na Orjenu je u posljednjih 24 sata palo oko 40 centimetara novog sniježnog pokrivača, pa na pojedinim djelovima planine ima i po 120 centimetara snijega, u zavisnosti od nadmorske visine. Pao je novi, mokri i teški sniježni pokrivač preko zaleđenog i već zaravnjenog, što inače nije izraženo na Orjenu, pa je moguća pojava lavina, priča za Radio Jadran Željko Starčević iz Agencije za za razvoj i zaštitu Orjena.

“Opasnost od lavina postoji na otvorenim nagnutim dijelovima planine, a najveća je opasnost na osrednje nagnutim nizbrdicama, dok je u šumovitim dijelovima najmanja”, navodi on.

Starčević upozorenje upućuje, uglavnom, planinarima, jer se većina izletnika ne kreće po ovakvim predjelima.

“Dešavalo se, mada ne toliko često, da lavine vidimo čak na samim serpentinama prema prevoju Vratlo, kao i na padinama brda oko Vratla, gdje je strmije i gdje se malo ko kreće. Međutim, na mnogim mjestima one mogu da iznenade”, upozorava Starčević.

Put za Orjensko sedlo potpuno je prekviren snijegom, a kako je pravac težak za održavanje, takva situacija može potrajati i do 1. maja. Put do doma za Vratlom zbog mokrog snijega i bljuzgavice prohodan je samo za terenska vozila, dok su serpentine rizične zbog mogućih odrona, navodi Starčević.

Ostali putni pravici u nižim predjelima su prohodni, informisali su nas iz sektora za održavanje puteva Stambeno komunalnog preduzeća.

Inače, na Orjenu su za ovaj vikend u najavi dva događaja u okviru zajedničkog kalendara “Orjen, planina kraj mora”. Takmičenje u planinskom trčanju na snijegu, kao posebna atrakcija, biće organizovano u subotu u okolini Vrbanja, gdje nema opasnosti od pojave lavina.

Za ljubitelje laganijeg tempa biće organizovana pješačka tura, a zainteresovani će obilaziti Sušćepan, Ratiševinu i Mokrine i zanimljivosti ovih krajeva Novskog zaleđa.

Kako je kazao Starčević, posjeta Orjenu je sve veća, posebno vikendima kada se organizuju akcije o ukviru zajedničkog kalendara. Međutim, evidentan je nedostatak parking prostora na Vrbanju. To je posebno izraženo kada padne veći snijeg, jer se površine ne čiste.

Radio Jadran

2 komentara

  1. Usually I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com