Put Mateševo-Andrijevica neprohodan duže od mjesec dana, nadležni ne šalju mašine - Volim Podgoricu

Put Mateševo-Andrijevica neprohodan duže od mjesec dana, nadležni ne šalju mašine

Snijegom zavijani put od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika, nije čišćen mjesec i po, iako na toj dionici ima više od pola metra bijelog prekrivača.

To tvrde stanovnici andrijevičkih sela  Kralje i Bare Kraljske, koji su “Vijestima” ispričali da je put bolje održavan šezdesetih godina prošlog vijeka, kada su snježne nanose čistili konjima i vozama.

Predsjednik Mjesne zajednice Kralje, Milutin Đurković, ispričao je da je  stanje na tom dijelu puta kao u VIII vijeku.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača “Vijestima” je rekao da je čišćenje te dionice povjereno preduzeću Crnagoraput i da nema informaciju da prevoj nije čišćen.

Iz Crnagoraputa tražili su da im se pitanja pošalju mailom, ali ni nakon toga nijesu odgovorili. Na pozive ni SMS poruku nije odgovarao ni predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović.

“Tražili smo od Opštine da nam pomognu, ali to je svake godine  ista, uzaludna  priča. Oni nisu nadležni – po dogovoru čiste do prve krivine na Trešnjeviku, a ovaj dio gore je nadležnost Crnagoraputa. Taj put se čistio lopatama kad nije bilo mašina, a sada  ga, u 21 vijeku  ne čiste”, kazao je Đurković.

Dodao je da je taj,  mimo magistralnog kroz Platije, jedini put ka sjeveroističnom dijelu Crne Gore:

“Ne čisti se  i ne održava se, to je nenormalno i veliki je problem. Kad se nešto desi, moramo ići okolo preko Berana, Ribarevina, Mojkovca, Kolašina i preći sto kilometara  da bi došli kod rođaka u Bare Kraljske”.

Đurković ističe da je proteklih dana nekoliko ljudi koji su išli ka Komovima, ostalo zaglavljeno u snijegu i da su spasavani:

“To je problem koji tišti mještane MZ Kralje i Bare kraljske, Mateševo i svih iz tog dijela”.

Andrijevčanin Mikša Ćulafić rekao je “Vijestima” da na  Trešnjevik niko ne obraća pažnju, ni lokalna uprava ni država.

“Na nas glavu okrenu kada  treba da izvuku šumu ili kad treba moćnim ljudima u Podgorici. Više puta smo se obraćali i predsjedniku Opštine i bivšem premijeru (Milu Đukanoviću), ali nijesu imali razumjevanja. Neshvatljivo je da Opština nema sredstava da očisti četiri ili pet kilometara puta, a imamo savremenu mehanizaciju. Ogorčeni smo. Znamo da je na tenderu održavanje tog puta, i novac za to dobio Žarko Barjaktarević, ali ga niko ne pita zašto put nije prohodan”, kazao je on.

Dodao je da  upravo zbog takvog odnosa države stanovnici sjeverne regije napuštaju svoja ognjišta.

Vladeta Ćulafić iz andrijevičkog Planinarskog kluba Kom kazao je da je  planinski prevoj Trešnjevik izuzetno važan za razvoj planinskog turizma Andrijevice.

“Komovi su  omiljeno mjesto svih crnogorskih i planinara iz okruženja. Na toj planini većina nas trenira i priprema se za ekspedicije, ove zime onemogućen nam je pristup planini, jer nadležni neće da očiste dionicu preko Trešnjevika. Takav odnos države prema putu koji je nekada bio jedina veza sjevera sa Podgoricom je neozbiljan i neodgovoran”, rekao je Vladeta Ćulafić.

 (Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com