U Mediteranskom vrtu informativno-edukativne table o flori i fauni Gorice i Crne Gore - Volim Podgoricu

U Mediteranskom vrtu informativno-edukativne table o flori i fauni Gorice i Crne Gore  

“Glavni grad je postavio ogradu duž dijela budućeg Mediteranskog vrta, projekta koji realizuju Glavni grad Podgorica i Udruženje ljubitelja prirode Gorica, a u toku je I priključivanje na gradski vodovod. I gradsko preduzeće Zelenilo doo takođe intenzivno radi na uklanjanju invazivnih vrsta. U planu je i postavljanje informativno – edukativnih tabli o flori i fauni Gorice i Crne Gore, a u saradnji sa Centrom za istraživanje i zaštitu ptica” rekao je Drago Đeković, mendžer Glavnog grada.

Ovaj projekat predstavlja nastavak ativnosti na valorizaciji i revitalizaciji zelenih površina grada. Mediteranski vrt  obuhvata oko 2000 m². Udaljen je oko 500 m vazdušne linije od centra grada i nalazi se u zoni dodira dva masiva koji sačinjavaju brdo. Trenutno je teren vrta obrasao invazivnim vrstama.

Mediteranski vrt je podijeljen je na dva veća dijela. Prvi je namijenjen uzgajanju autohtonih biljnih vrsta, a drugi dio je podijeljen parcelama za uzgoj mediteranskih biljaka koje će obrađivati učenici bioloških sekcija, studenti biologije i penzioneri.

idejno rješenje valorizacije ove lokacije uradili Udruženje i Grad u saradnji sa renomiranim stručnjacima, biolozima, arhitektama, pejzažnim arhitektama..

Sredstva za realizaciju obezbjedili Grad i Udruženje kroz donacije na konkursima kompanije Crnogorski telekom i Fondacije braće Rockefeller.

Đeković je podsjetio podsjetio da su Glavni grad i NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode u novembru 2017. godine potpisali Sporazum o projektnoj saradnji na uređenju lokacije u park-šumi Gorica. Na Gorici se nalazi oko 40 vrsta biljaka koje su od izuzetnog značaja (endemi ili relikti), 14 se nalazi na listi zakonom zaštićenih, osam vrsta je na listi od međunarodnog značaja.

Radi se o prostor površine 2.000 m2 na mjestu spajanja dva masiva Gorice, koji obuhvata i prostoriju u podnožju pješačkog mosta. Ovo predstavlja idealan prostor za stvaranje inkubatora za rast i razmnožavanje endemskih i reliktnih biljnih vrsta karakterističnih za podneblje Mediterana, ugroženih ekspanzijom invazivnih vrsta i klimatskih promjena.

Podjsećamo da ovaj projekat dobio nagradu u oblasti Zaštite životne sredine koju dodjeljuju Zajednica opština, OSCE i Ministarstvo javne uprave.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com