VELIBOR DŽOMIĆ: Crkva na Kruševcu ostaje Mitropoliji - Volim Podgoricu

VELIBOR DŽOMIĆ: Crkva na Kruševcu ostaje Mitropoliji

Cr­kva na Kru­šev­cu ni­kad ni­je bi­la, a ni­je ni sa­da dr­žav­na, ne­go je uvi­jek bi­la i je­ste cr­kve­na, što je po­tvr­đe­no pre­su­dom Vr­hov­nog su­da, po­ru­čio je pro­to­je­rej-sta­vro­for Ve­li­bor Džo­mić, ko­or­di­na­tor Prav­nog sa­vje­ta Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko-pri­mor­ske (MCP). On je za „Dan” ka­zao da je Vr­hov­ni sud od­bio kao neo­sno­va­ne re­vi­zi­je Za­štit­ni­ka imo­vin­sko-prav­nih in­te­re­sa i Cen­tra sa­vre­me­ne umjet­no­sti, ko­je su ulo­ži­li pro­tiv pre­su­de Vi­šeg su­da u Bi­je­lom Po­lju, ko­jom je do­su­đe­no da Cr­kva Sve­tog Di­mi­tri­ja na Kru­šev­cu pri­pa­da MCP .

Džo­mić po­ja­šnja­va da je pre­su­da Vi­šeg su­da u Bi­je­lom Po­lju odav­no pra­vo­sna­žna, ali da je ovaj vi­še­go­di­šnji po­stu­pak sa­da okon­čan i po van­red­nom prav­nom sred­stvu.
– Naj­vi­ša sud­ska vlast u Cr­noj Go­ri je pre­su­di­la i po­tvr­di­la da je Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska – Cr­kve­na op­šti­na pod­go­rič­ka ti­tu­lar pra­va svo­ji­ne nad Cr­kvom Sve­tog Di­mi­tri­ja na Kru­šev­cu. Jav­no­sti je po­zna­to da je Vi­ši sud u Bi­je­lom Po­lju tri pu­ta zbog ne­za­ko­ni­to­sti po­ni­šta­vao pre­su­de Da­ni­la Jeg­di­ća, sa­da već su­spen­do­va­nog i kri­vič­no go­nje­nog su­di­je Osnov­nog su­da u Pod­go­ri­ci, ko­ji je u ovom pred­me­tu go­di­na­ma i upor­no po­stu­pao kraj­nje pri­stra­sno i na­vi­jač­ki, a sve sa ci­ljem da usvo­ji prav­no neo­sno­van tu­žbe­ni za­htjev Za­štit­ni­ka imo­vin­sko-prav­nih in­te­re­sa, a od­bi­je prav­no osno­van tu­žbe­ni za­htjev Mi­tro­po­li­je. Ni­ma­lo se ne ču­dim što je su­di­ja Jeg­dić u ove da­ne sjeo na op­tu­že­nič­ku klu­pu zbog vr­lo ozbilj­nih op­tu­žbi ko­je se ti­ču nje­go­vog su­dij­skog ra­da. Ve­o­ma sam tu­žan zbog na­či­na na ko­ji je su­di­ja Jeg­dić po­stu­pao u ovom pred­me­tu pro­tiv Mi­tro­po­li­je i Cr­kve Ve­li­ko­ga Sve­ca Di­mi­tri­ja na Kru­šev­cu – sa­op­štio je Džo­mić.
Ka­ko je re­kao, prav­da je spo­ra, ali je do­sti­žna. Džo­mić po­ru­ču­je da je ovom pre­su­dom slu­čaj za­vr­šen.

– O nje­nom zna­ča­ju, po­seb­no u mo­men­tu ka­da po­zna­te bez­bo­žnič­ke dru­ži­ne po­ku­ša­va­ju da ko­je­ka­kvim pe­ti­ci­ja­ma pri­si­le dr­žav­ne or­ga­ne da li­še Mi­tro­po­li­ju nje­nih vje­kov­nih i ni­kad do­sad ospo­re­nih svo­jin­skih i dru­gih pra­va, iz­li­šno je go­vo­ri­ti. Ova res iudi­ca­ta za­i­sta slu­ži na čast i obraz su­di­ja­ma Vi­je­ća Vi­šeg su­da u Bi­je­lom Po­lju i Vi­je­ća Vr­hov­nog su­da Cr­ne Go­re, ko­ji su, i po­red ne­vi­đe­nog me­dij­skog pri­ti­ska po­je­di­nih me­di­ja, do­ni­je­li za­ko­ni­tu i je­di­no is­prav­nu pre­su­du – na­gla­sio je Džo­mić.

On je re­kao da se iz obra­zlo­že­nja pre­su­de Vr­hov­nog su­da vi­di da su do­ka­zi i ar­gu­men­ti ko­je je imao prav­ni tim Mi­tro­po­li­je, na če­lu sa advo­ka­tom Vo­ji­sla­vom M. Đu­ri­ši­ćem, bi­li su­per­i­or­ni u od­no­su na do­ka­ze ko­je je su­du do­sta­vi­la su­prot­na stra­na – Za­štit­nik imo­vin­sko-prav­nih in­te­re­sa Cr­ne Go­re i JU Cen­tar sa­vre­me­ne umjet­no­sti.
– Od po­seb­nog je zna­ča­ja to što smo kao je­dan u ni­zu do­ka­za do­sta­vi­li i te­sta­ment kra­lja Ni­ko­le iz ko­ga se ja­sno vi­di da Cr­kva na Kru­šev­cu ni­je bi­la dio imo­vi­ne di­na­sti­je Pe­tro­vić-Nje­goš, za­tim, prav­ni osnov iz vre­me­na pri­mje­ne Op­šteg imo­vin­skog za­ko­ni­ka,

Po­pis kor­je­ni­tog imet­ka iz 1929. go­di­ne, kao i svje­do­če­nja sve­šte­ni­ka ko­ji su u kon­ti­nu­i­te­tu op­slu­ži­va­li i da­nas op­slu­žu­ju Cr­kvu Sve­tog Di­mi­tri­ja. Sud je utvr­dio da je Cr­kva, bez ob­zi­ra što je njen kti­tor bio knjaz Ni­ko­la, slu­ži­la za cr­kve­ne po­tre­be. Da­lje, sud je utvr­dio da ne po­sto­ji pra­vo­sna­žna od­lu­ka po­sli­je­rat­nih dr­žav­nih or­ga­na o kon­fi­ska­ci­ji ili na­ci­o­nal­i­za­ci­ji iz ko­je bi se, bez ob­zi­ra na na­si­lje ko­je je pri­mje­nji­va­no u to vri­je­me, do­ka­zi­va­lo bi­lo ka­kvo pra­vo svo­ji­ne dr­ža­ve Cr­ne Go­re nad Cr­kvom Sve­tog Di­mi­tri­ja – po­ja­snio je on.
Džo­mić se na­da da će „po­je­di­nim usi­ja­nim gla­va­ma ko­je svo­jim ak­tiv­no­sti­ma pro­vo­ci­ra­ju i pod­sti­ču na­si­lje na vjer­skoj i na­ci­o­nal­noj osno­vi ova pre­su­da bi­ti na­uk i pod­strek da se po­ka­ju i ma­nu ćo­ra­va po­sla”.
– Valj­da im je sa­da, ako ni­je bi­lo do sa­da, ja­sno da je Mi­tro­po­li­ja su­bjekt pra­va u Cr­noj Go­ri – za­klju­čio je Džo­mić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com