Evropa traži veću bezbjednost u željezničkom prevozu - Volim Podgoricu

Evropa traži veću bezbjednost u željezničkom prevozu

Evropska unija (EU) dala je Vladi preporuku da Direkcija za željeznicu bude samostalni organ koje će biti dodijeljeni regulatorni i poslovi bezbjednosti željezničkog saobraćaja.

Zbog te preporuke, izvršna vlast priprema izmjene i dopune zakona o željeznici.

Preporuka je data na ministarskom sastanku u Brislelu u maju prošle godine.

“Crna Gora se poziva da obezbijedi efikasne i nezavisne željezničke regulatorne i bezbjednosne organe vlasti kako bi se implementiralo potpuno otvaranje željezničkog tržišta”, preporuka je EU.

Direkcija sada funkcioniše kao organ u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja “Vijestima” je rečeno da se zbog obimnosti i važnosti predviđenih izmjena priprema novi zakon o železnici za treći kvartal ove godine (jul – septembar).

“Preporuka EU je da regulatorne poslove i poslove bezbjednosti treba da obavlja tijelo sa većim stepenom nezavisnosti nego što je sadašnje rješenje (Direkcija za željeznice, organ u sastavu ministarstva)”, rečeno je “Vijestima” u resoru kojim rukovodi ministar Osman Nurković.

Očekuju da ta reformska mjera počne da se primjenjuje u narednoj godini. Osim usvajanja novog zakona o željeznici potrebne su, kako su kazali u ministarstvu, manje izmjene sistematizacije radnih mjesta, uredbe o organizaciji države uprave i zakona o budžetu. Direktora direkcije biraće Vlada.

Iz ministarstva su objasnili da se regulatorni poslovi odnose na nadzor pristupa željezničkih operatera na infrastrukturu, odnosno mogućnosti apliciranja za kapacitete (trase vozova), posebno postupajući u nediskiminatorskim situacijama. Pored toga, ti poslovi odnose se i na sve druge postupke kojima se svim učesnicima na željezničkom tržištu omogućavaju poslovi raznih vrsta servisa u stanicama i depoima, zatim kontrola više vrsta naknada…

“Poslovi koji se odnose na  bezbjednost  prvenstveno su u vezi sa složenim postupkom sertifikacije upravljača infrastrukturom i operatera kao i na stalnu kontrolu koja se sprovodi prema aplikantima koji su dobili sertifikate. Obavezni dio ovih poslova je i izrada propisa iz oblasti bezbjednosti, izrada izvještaja o bezbjednosti, vođenje nacionalnog registra vozila, izdavanje dozvola za strukturne podsisteme, licenciranje mašinovođa…”, kazali su u Ministarstvu.

Biće potrebni inženjeri koji znaju engleski i EU propise

U Vladinom programu ekonomskih reformi za naredne dvije godine se ističe da je potencijalni rizik od realizacije ove preporuke EU nedovoljno brza transformacija kompetencija zaposlenih.

Za narednu godinu su planirane obuke zaposlenih službenika na regulatornim i poslovima bezbjednosti, a 2020. godine se dodatno moraju jačati administrativni kapaciteti.

“Zbog novih zadataka Direkciji će biti potrebno zapošljavanje, u dijelu poslova bezbjednosti, iskusnih inženjera sa znanjem engleskog jezika, kako bi se što efikasnije primijenili evropski propisi koji se revidiraju najmanje jednom u 10 godina”, rekli su u Ministarstvu saobraćaja.

Dodali su da Direkcija od 2009. godine obučava zaposlene za ove poslove kroz razne seminare, IPA programe, studijske posjete i saradnjom sa kolegama iz regiona.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com