Lajović: Peticija objedinjuje sve dobromisleće ljude - Volim Podgoricu

Lajović: Peticija objedinjuje sve dobromisleće ljude

Član Savjeta za praćenje Građanske peticije za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama Lav Lajović saopštio je da su za 15. mart u podgoričkom hotelu Ramada zakazali veliki skup za potpisnike Elektronske peticije.

Sakupili su, kaže Lajović, više hiljada potpisa.

Lajović je u izjavi za Antenu M dodao da je svima postalo jasno da bez vlasništva nad crnogorskom kulturnom baštinom, nema ni građanskog koncepta i odvojenosti crkve od države, što je zagarantovano Ustavom Crne Gore iz 2007. godine.

“Građanska i sekularna država je jedini odgovor na sekularizacije crkve tj. njenog upliva u vođenje dnevne politike, prekrajanje istorije, crnogorske nacije i kulture. Zato ova Peticija ujedinjuje sve dobromisleće ljude bez obzira na nacionalno opredjeljenje, kojima je Crna Gora na srcu i njena multikulturalnost i multikofesionalnost,” istakao je Lajović.

“Ovo nije zahtjev da se arbitrira u rješavanju crkvenog pravoslavnog pitanja, mada su mnogi od nas intimno za to, već da se manastiri, crkve i pripadajuće zemljište i pokretne stvari vrate stvarnom vlasniku, državi Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkvi prije 1918. godine, kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva. Mi samo želimo da zivimo u svojoj kući, da budemo svoji na svome. Da ispunimo amanet svojih predaka i ostavimo svojoj djeci malo izvjesniju budućnost i mirniju i stabilniju Crnu Goru nego što smo je zatekli,” saopštio je Lajović za Antenu M.

(Antena M)

1 komentar

  1. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com