PODGORICA: Policajci pokušali da PRIKRIJU INCIDENT, trajno DISKREDITOVANI! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Policajci pokušali da PRIKRIJU INCIDENT, trajno DISKREDITOVANI!

Pet policijskih službenika Mladen Vujović, Marko Stojanović, Vukoman Maraš, Slavko Furtula i Miloš Bečanović, koji su uhapšeni zbog sumnje da su u subotu uveče u centru Podgorice tukli mladiće J. B., S. N. i M. D, pokušali su da prikriju ovaj događaj falsifikujući službenu ispravu. To je konstatovao na današnjoj sjednici Savjet za građansku kontrolu rada policije, navodeći da su policajci svojim neprofesionalnim i bahatim postupanjem trajno disreditovali za dalje obavljanje bilo kakvog policijskog posla.

“Da nije postojao snimak koji su objavili mediji, njihovo kompromitovano i izrazito neprofesionalno postupanje ostalo bi nepoznato i starješinama i policijskoj organizaciji u cjelini”, ističu u Savjetu.

Savjet je ocjenio da su policijski službenici svojim neprofesionalnim i bahatim postupanjem trajno disreditovali za dalje obavljanje, odgovornog i u javnom interesu uspostavljenog, policijskog posla.

“Predmetni slučaj je “crvena linija” koja ne smije biti pređena. Zato Savjet očekuje da ministar i direktor Uprave policije ostanu dosljedni javno iznijetim stavovima”, kazali su u Savjetu.

Podsjećamo, odgovornost za prebijanje, koje su zabilježile sigurnosne kamere sa jednog od objekata, “pala“ je na šefa smjene interventne jedinice Milana Radusinovića, koji je po nalogu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića ekpresno smijenjen.

Savjet konstatuje činjenicu da ni jedan osumnjičeni službenik ali ni jedan drugi policijski službenik nije imao lični, moralni i profesionalni motiv da reaguje i prijavi sopstveno i postupanje kolega koji su kritičnog događaja neprimjereno postupali.

“Ta činjenica treba da zabrine. To ukazuje na zatvorenost policijske organizacije, na stanje i kvalitet policijske kulture”, ističu u Savjetu.

Savjet je ocijenio da ovaj događaj mora biti odlučujući trenutak da se započne proces razgradnje negativnog nasljeđa i prakse.

“Suštinski je potrebno uspostavljanje nove policijske kulture koja ne dozvoljava i netoleriše zloupotrebe i nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga”, savjetuju u Savjetu.

Kritični događaj i snimak, dodaju oni, predstavlja ozbiljan indikator i za ministra prosvjete u Vladi Crne Gore da pojačanu profesionalnu i nadzornu pažnju posveti policijskom obrazovanju, unaprijeđenju upisne politike na JU Viša stručna škola “Policijska akademija” i naročito segmentu podrške i jačanja psihološkog statusa polaznika Akademije.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com