Smeće na Bojani niko neće da čisti - Volim Podgoricu

Smeće na Bojani niko neće da čisti

Velike količine smeća na obali pored ušća lijevog rukavca Bojane nema ko da očisti, a ružne slike potrajaće sve dok kiše ne povećaju nivo rijeke.

Ribari kažu da tada rijeka nabuja i svo smeće koje je donijela izbacila na kopno, ili ponese u more.

“Nije problem za nas, nego za grad i državu, kada jahtama i gliserima prođu turisti i vide ono što ne bi trebalo. Bar ne u jednoj ekološkoj državi”, kazao je jedan od ribara.

Iz “Morskog dobra” su odgovrili “Vijestima” da nijesu nadležni za čišćenje smeća, a načelnik Komunalne policije u Ulcinju Saubih Mehmeti rekao je da je za opštinske službe to gotovo nemoguća misija.

“Nemamo nikakvih adekvatnih plovila da dođemo do tamo, a kopnom se teško može i ljeti, a ne sada”.

On je podsjetio na slučaj uginule krave od prije nekoliko godina, koja je uginula na albanskoj strani, ali je rijeka izbacila na našu.

“Muku smo mučili da je uklonimo odatle”.

U “Morskom dobru” tvrde da je posao čišćenja obale lijevog rukavca Bojane posao lokalnih službi, shodno ugovoru prema kome to preduzeće i Opština dijele sve prihode ostvarene na osnovui naplate naknada za zakup morskog dobra.

“Ugovorom je definisano da ta sredstva moraju biti namijenjena za finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnosti u zoni morskog dobra. U sklopu toga je i stavka za sveobuhavtno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra”.

Navodi se i da je obaveza Opštine sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta koja nijesu ustupljena na korišćenje.

“U skladu sa navedenim ugovorom, u 2017. godini Opštini Ulcinje je transferisano ukupno 704.841,26 eura, dok je isti iznos projektovan i u ovoj godini”.

Navode da su u 2017. i 2018. opredijelili 250.000 eura za učešće u projektu izvođenja radova na uklanjanju viška materijala iz desnog rukavca Bojane, iako to nije u njihovoj direktnoj nadležnosti.

Radi se studija za tretman otpadnih voda

U toku je odabir najpovoljnijeg ponuđača za izradu Fizibiliti studije za tretman otpadnih voda na obalama Bojane.

Konkurs je raspisalo “Morsko dobro”, a iz tog preduzeća su saopštili da su dobili tri ponude.

Naglašavaju “da bi studija trebalo da ponudi najoptimalnije rješenje odvoda fekalija iz postojećih objekata na obalama Bojane, čime će se učiniti još jedan korak ka zaštiti i očuvanju jedinstvenog prirodnog resursa na jugu našeg primorja“.

Plaža Štrbine kod Sutomora zatrpana zemljom, počinilac se ne zna

Nepoznati počinilac prošlog vikenda je zemljom zatrpao plažu Štrbine kod Sutomora, koja je usljed kiše završila i u moru.

Ružne slike sa omiljenog sutomorskog kupališta uznemirile su mještane koji su prvo putem društvenih mreža, a potom i kontakta sa “Vijestima”, skrenuli pažnju javnosti na ovaj nemili čin. U ”Morskom dobru” kažu da ne znaju ko je to uradio.

“Zaposleni u Službi za kontrolu Javnog preduzeća obišli su lokaciju Štribine i, neposredno u zaleđu plaže, konstatovali deponovanje velike količine zemljanog materijala u korito potoka. Tako je, usljed padavina i pojačanog pritoka vode, dio navedenog materijala nanesen na samu plažu, a stim u vezi sačinjena je i službena zabilješka”, saopštili su “Vijestima” iz “Morskog dobra”

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com