Grahovac nakon napada na ambasadu SAD: Treba očekivati još takvih pojedinačnih ekscesa - Volim Podgoricu

Grahovac nakon napada na ambasadu SAD: Treba očekivati još takvih pojedinačnih ekscesa

General avijacije u penziji Blagoje Grahovac kazao je da smatra da je jučerašnji slučaj klasičan primjer tzv. vijetnamskog sindroma ili posttraumatskog stresnog poremećaja (PTST).

“PTST je ušao u ex-jugoslovenski prostor i nije više važno da li je na tom prostoru bilo ratnih sukoba ili nije bilo ratnih sukoba. Oni nisu posljedica trenutne političke i bezbjednosne situacije, nego su posljedica ratnih trauma koje su pratile i nemaština, osiromašenje, osramoćenje naroda,” kazao je on za “Vijesti”.

Grahovac upozorava da će biti sve više pojedinaca koji su u toj zoni stresnog poremećaja i sve više treba očekivati  takve pojedinačne ekscese, čije posljedice mogu biti mnogo veće.

Osumnjičeni za jučerašnji napad bio je pripadnik JNA. Grahovac ističe da su u JNA imali psihološku službu koja je pratila svaku jedinicu.

Iz analiza tih službi su proizilazile mjere koje su preduzimane kako bi se popravilo stanje pojedinca ili kolektiva.

Grahovac je siguran da je država zakazala u tom slučaju.

“Crna Gora nije imala oružane sukobe na svojoj teritoriji, ali su građani Crne Gore u velikoj mjeri žrtve zloupotrebe od strane rđavih vlasti. Građani su zloupotrijebljeni, prevareni, osiromašeni i osramoćeni… Ali država treba da zna da je to slijedi, pa je trebalo da popravlja duhovno stanje nacije. A ona ne da ga ne popravlja nego ga sve više zavađa. I truje,” upozorio je on.

Grahovac je poručio da je, da bi se izliječilo društvo od PTST, potrebna promjena politike, promjena u aspektu zdravstvenog obezbjeđenja i monitoring lica koja su potencijalne žrtve.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com