Orhan Pamuk bez titule počasnog građanina Sarajeva - Volim Podgoricu

Orhan Pamuk bez titule počasnog građanina Sarajeva

Gradska Uprava grada Sarajeva, pod pritiskom iz Turske, povukla je odluku o proglašenju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, piše britanski list  “Gardijan”.

Kako su naveli iz Naše stranke, nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva jednoglasno odlučila da Pamuka proglasi počasnim građaninom na prijedlog Izdavačke kuće Buybook, pred Komisiju iz Gradske uprave došla direktiva kojom se traži da se ta titula Pamuku uskrati.

Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u GV-u, direktivu tumači kao kontinuitet SDA politike dodvoravanja Erdoganovom režimu, prenosi “Oslobođenje”.

“Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Jermenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je Komisija odlučila da Aliju Lafciogluu dâ Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske upravo stigao dopis da mu se to priznanje oduzme”, kaže Fazlić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com