Home / PG INFO / Aktuelno / OTAC UBIJENE BRAĆE ĆULAFIĆ TVRDI: Ponovo ubijaju moje sinove, suđenje je farsa
Foto Facebook

OTAC UBIJENE BRAĆE ĆULAFIĆ TVRDI: Ponovo ubijaju moje sinove, suđenje je farsa

Otac braće Ćulafić, Davorina (31) i Danijela (24), koji su ubijeni 15. februara 2014. goidne u kafiću “Moskva”, u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ni poslije četiri godine nije stigao do pravde. Njegovi sinovi su, kako kaže u otovorenom pismu, jos dva puta ubijeni, presudama crnogorskih sudova.  Zbog sumnje da je počinio dvostruko ubistvo, sudi se Podgoričaninu Mašanu Čoguriću koji je u momentu hladnokrvnog ubistva dvojice mladića imao svega 22 godine. On je osuđen krajem januara na 13 godina i šest mjeseci zatvora zbog teškog ubistva braće Danijela i Davorina Ćulafića

Otvoreno pismo oca ubijene braće Ćulafić, Borislava, prenosimo u cjelosti:

– Neizdrživo je i neodrživo, da jedne te iste sudije Višeg suda u Podgorici, godinama ljudski život tretiraju kao životinjski. Zaštićeni“crnim ogrtačem-togom“, kroz brojne presude pokazuju neskrivenu mržnu prema žrtvama, dok raznim zločincima iznalaze opravdanja za olakšavajuće okolnosti, koje bi ih „nekim cudom“ osobodile krivice.

U svojstvu ovlašćenog predstavnika oštećene porodice ĆULAFIĆ, kako me bezdušno tretira zakonodavac, u ponovljenom suđenju po ukidnom rešenu Apelacionog suda (prvostepene) za roditelje braće ĆULAFIĆ oslobađajuće presude Mašanu Čoguriću, egzekutoru strijeljanja mojih sinova, zahvaljujuci odluci prvostepenog Vijeća sudkinja, Vesne Moštrokol, Branke Bošković i presedavajućeg Vijeća sudija Vladimira Novovića. Ponovljeno jednogodišnje suđenje je takođe bila ponovljena farsa od suđenja. Znajući da moram prkositi bolu, pokušavao sam snagom materjalnih dokaza da branim i dokažem istinu, sudijsko-tužilačko-porodično-podgoričkom lobiju. Uzalud. Vijeće sudija je jače od Boga. I pored navedene surove činjenice, primoran sam da dok trajem, dolazim iz daljine u Viši sud u Podgorici nadajuci se da cu tamo naci pravdu. Dugo, od početka prvostepenog suđenja, ubijeđen sam bio da ulazim u „hram pravde“, a ne u zgradu “platnog prometa“.

Sudija, Vladimir Novović, za učinjeni genocid nad komplet četvoročlanom porodicom iz Gornjeg Polimlja, izrekao je uznemirujuću prvostepenu presudu, 13. i po godina zatvora, egzekutoru masakra. Iako, po krivičnom Zakoniku CG, za nedozvoljeno nošenje oružja, predviđena je kazna od 3. mjeseca, do 8. godina. Sudija Novović, sa Vesnom Moštrokol i Brankom Bošković, navedenom egzekutoru, odredili su 7. (sedam mjeseci ), za navedeno krivično djelo.
Jedan od razloga za prvostepenu presudu Novović je obrazložio činjenicom, da je prvostrijeljana žrtva, Danijel Ćulafić, na sebi imao majicu kratkih rukava, s namjerom da bi se tukao. Zanemarujući činjenicu, da je prvo strijeljani Danijel ĆULAFIĆ, nesrazmjerno slabijih fizičkih predispozicija, neuporedivo nižeg rasta, od egzekutora, sportiste koji je savaki dan trenirao dizanje tegova u teretani i drugim vježbama za povećanje fizičke snage . A kritičnog trena sa revolverom i pojačanom municijom u ruci,namijenjenom za ratna dejstva.
Ponižavajuće je obrazloženje sudije Novovića i za stručnu i laičku javnost, da je nošenje majice kratkih rukava alibi za izrečenu prvostepenu presudu. Nakon javne prozivke zastupnika optužnice Miloša Šoškića, optužnice koja je doživjela krah, pod pritiskom javnosti, tužilac Šoškić je podnio žalbu Apelacionom sudu Crne Gore. Podnio je žalbu tada i advokat odbrane egzekutora masakra nad mojim sinovima Danilo Mićović.
I Šoškić i Mićović su bivši kolege iz Osnovnih tužilaštava. Dvojica bivših kolega, u Apelacionom sudu CG, na dan rasprave po žalbama nijesu zajedno prisustvovali raspravi, jer tužilac Miloš Šoškić nije prisustvovao iz njemu znanih razloga. Zašto, sa krahom optužnica koje zastupaju, tužioci u službi napreduju, uprkos fijasku optužnica koje kompromituju čitavo crnogorsko tužilaštvo. I ako ima tužilaca / tužiteljki od stručnog i moralnog kredibiliteta.

Pa zar među takvima nije Suzana Milić, koja je snagom optužnice odbranila braću Gojaćanin, od “ponovne pogibije“, za razliku od braće ĆULAFIĆ, nad kojima su, od prve pogibije, 14.februara 2014.godine, odlukama postupajućih sudija Višeg suda, izvršene “još dvije pogibije“. Nad njima mrtvim i njihovih roditelja (ko bajagi živim).

A koliko će ih još biti, ako tužilac Šoškić, po službenoj dužnosti uloži žalbu? Jer, nikom ne odgovara, ni ti ikom polaže službene račune zbog kraha svoje optužnice. Pa zar je pravedno, da se sudi samo zločincima, čije žrtve pripadaju moćnicima. Pa šta da radi crnogorska sirotinja ? Da gleda „pokolj“ od crnogorskih zločinaca nad svojim najmilijim!? Da ih sahranjuje i oplakuje, satima, danima, mjesecima i godinama, do ponovnog sastanka, sa žrtvama. A do tada će sudovi vršiti procesnu eutanaziju, nad ostatkom familija, simulirajući suđenja.

Konkretno, Vijeće sudija kojim je predsjedavala sudkinja Vesna Moštrokol, Miljana Pavićević i Natalija Boričić u ponovljenom suđenju, vršilo je“najnehumaniju procesnu eutanaziju“ nad roditeljima braće ĆULAFIĆ, sa već unaprijed“znanom“ presudom. Što je bukvalno i obznanila, na dan takozvane rekonstrukcije.

Ne primijetivši da se nalazim u njenoj blizini , u UO“Moskva“Podgorica, na početku kazivanja prvog isfabrikovanog svjedoka Edina Kolašinca, svjedoka, saradnika egzekutora Mašana Čogurića, prvog komšije i druga iz djetinjstva, koji je statirao svog druga, egzekutora Čogurića. Sudkinja Moštrokol se primakla stolu za kojim je sjedio („saradnik“ odbrane) vjestak, Božidar Bakić i kazala mu: “Ništa novo…“ Sve po starom….“ Na šta je Bakić klimajući glavom, „dolje – gore, “ na Moštrokolinu „lozinku“ odgovorio: “Tako je“ …! Iz tih razloga sam tražio izuzeće sudkinje Moštrokol.

A iz razloga falcifikovanja zapisnika rekonstrukcije i drugih krivičnih djela koja su vršila službena lica u predmetu masakra nad braćom Ćulafić, koja su rezurtirala, za nas roditelje „oslobađanjem“ od krivične odgovornosti, teško ubistvo nad braćom ĆULAFIĆ, ranjavanjem trudnice u osmom mjesecu trudnoće, Erne Baković, ugrožavanjem života nerođenog djeteta Erne Baković,, dovođenjem u životnu opasnost Senadu Kolašinac, ugrožavanjem sigurnosti velikog broja prisutnih gostiju u UO“Moskva“, sa krivičnim djelom nedozvoljeno NOŠENjE oružja.

Za sve navedeno, sudija Moštrokol još uvijek obrazlaže ponovljenu presudu 13. i po godina. Za mene oca, na osnovu sudske farse, kako u prvostepenom, tako i u ponovljenom postupku. I zato s razlogom, imao sam u kontinuitetu, stravično nepovjerenje, za fer i pošteno suđenje, jer je sa obje istovjetne presude, skoro jednog te istog Vijeća, moje nepovjerenje bilo osnovano, o čemu sam u kontinuitetu obaveštavao saopštenjima, javnost. I zbog navedenih razloga, po zvaničnim istraživanjima, logično je da veća polovina građana CG, nema povjerenje u crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo. I to sa razlogom.

Borislav Ćulafić

Check Also

BEOGRAD: Održan još jedan protest “Stop krvavim košuljama”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

One comment

  1. E da Bog da da sprzi uskoro sve ove sudije korumpirane bitange! Nije Sud jaci od Boga! BOzja pravda je najaca i uvjek dostizna! BOg ce da sprzi ovog ubicu, i sve koji pomazu u zlocinu! Samo privremeno oni misle da imaju moca a nemaju nista. Jer ubrzo kad padne DPS banda sve korumpirane sudije i njihovi saradnici izaci ce pred Zdrave SLobodne Sudove i bice im sudjeno za Vleleizdaju! PRavda dolazi braco! S Vjerom U Boga! Sloboda ili Smrt!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *