PODGORICA: Podržali PREBIJANJE GRAĐANA, a NISU PRIJAVILI okupljanje? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Podržali PREBIJANJE GRAĐANA, a NISU PRIJAVILI okupljanje?

Tokom današnjeg saslušanja petorice pripadnika Interventne jedinice policije osumnjičenih za prebijanje trojice mladića, prije nekoliki dana u Podgorici, okupio se veći broj policajaca što je izazvalo burnu reakciju na društvenim mrežama. Građani se pitaju da li to znači da policija podržava prekoračenje ovlašćenja svojih kolega.

Policajci Mladen Vujović, Marko Stojanović, Vukoman Maraš, Slavko Furtula i Miloš Bečanović, koji se sumnjiče za zlostavljanje trojice mladića i falsifikovanje službenih isprava, su danas nakon saslušanja kod istražnog sudije pušteni su da se brane sa slobode.

Na društvenim mrežama otvorila se i polemika da li su policajci koji su podržali kolege prijavili javno okupljanje u skladu sa Zakonom. U Zakonu o javnom okupljanju navodi se da je organizator dužan da podnese pisanu prijavu za održavanje skupa, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja. Po važećem pravnmo aktu današnji skup nije zakonski organizovan jer su njihove kolege uhapšene prije dva dana.

U Zakonu o javnim okupljanjima član 13 definiše pojam spontanog okupljanja: u slučaju da na otvorenom prostoru prikladnom za javno nenasilno izražavanje političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i ciljeva, protesta, interesa i različitosti dođe do okupljanja više od 20 osoba, koje se može pojaviti kao reakcija na određena dešavanja, a koje se nije moglo predvidjeti niti organizovati u skladu sa ovim zakonom, policijski službenik će upoznati učesnike tog okupljanja da okupljanje nije organizovano u skladu sa ovim zakonom i upozoriti ih da su dužni da poštuju zakon.

Današnji čin više desetine policajaca navodi na zaključak da nisu upoznati na koji način se organizuju javna okupljanja.

Podsjetimo Vujović, Stojanović, Maraš, Furtula i Bečanović su u subotu uveče u centru Podgorice tukli mladiće J. B., S. N. i M. D. što je zabilježila i nadzorna kamera u neposrednoj blizini mjesta događaja.

Zbog ovog slučaja direktor policije smijenjen je načelnik Inetrvente jedinice policije Podgorica Milana Radusinovića, a čin policajaca je naišao na osudu crnogorske javnosti javnosti.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com