Šehović: Do 2.000 eura najboljim učenicima - Volim Podgoricu

Šehović: Do 2.000 eura najboljim učenicima

Pravilnik o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente, na osnovu koga će funkcionisati novoosnovani Fond za kvalitet i talente, narednih dana će stupiti na snagu, a njime su za najbolje učenike predviđene nagrade i do 2.000 eura, najavio je za Dnevne novine ministar prosvjete Damir Šehović.

Dugoočekivani Fond za kvalitet i talente konačno postaje operativan. Iz njega će se izdvajati sredstva za talentovane osnovce i srednjoškolce, najbolje nastavnike, ali i škole kojima je finansijska podrška najpotrebnija.

Prvi čovjek prosvjetnog resora kaže da su jasni kriterijumi koje će učenici, nastavnici, te same obrazovne ustanove morati da ispune kako bi bili nagrađeni.

“Ono što će biti neki od osnovnih zahtjeva su uspjesi na državnim i međunarodnim takmičenjima, te uspjesi učenika unutar samih škola. Naravno, biće tu još puno kriterijuma kojima će se precizirati zahtjevi za ove tri kategorije za koje će se sredstva dodjeljivati: učenike, nastavnike i škole. Jer, ono što nam je bio prioritet jeste upravo potpuna transparentnost postupka dodjele i zahtjeva, odnosno kriterijuma koji se postavljaju”, kazao je Šehović, konstatujući da su obrazovanje i djeca previše važna i osjetljiva kategorija da bi dozvolili da bilo ko dovede u pitanje tu ogromnu i važnu priču za obrazovni sistem.

Novac će varirati i zavisiće od kategorije za koju se dodjeljuje, kao i od stepena uspjeha u školi ili na takmičenju.

“Sredstva će ići na primjer i do 2.000 eura za učenike koji su ostvarili izuzetne uspjehe. Vjerujem da će slični iznosi biti opredijeljeni i za najbolje nastavnike, koji zadovolje kriterijume definisane pravilnikom i konkretizovane konkursom”, objasnio je Šehović.

Osnivanjem Fonda, zaključuje ministar, htjeli su da na sistemski način riješe ovo pitanje. I do sada su se nagrađivali talenti, ali je to uglavnom, kako i sam Šehović priznaje, bilo stihijski i bez dovoljno ujednačenih kriterijuma.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com