Za dva izgubljena spora 17.460 eura - Volim Podgoricu

Za dva izgubljena spora 17.460 eura

Vlada je juče odlučila da isplati obeštećenja na osnovu dva izgubljena spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu iz budžetske rezerve.

Obeštećenje u slučaju “Ranđelović i ostali”, odnosi se na Begija Gašija, čiji su brat i snaha nestali sa broda “Mis Pat” 1999. godine, kome će biti isplaćeno 12.500 eura. Sud je presudio da su vlasti Crne Gore propustile da sprovedu brzu i efikasnu istragu povodom smrti ili nestanka članova familije podnosioca tužbe.

U drugom izgubljenom sporu, Crna Gora treba da obešteti Zoltana Mađara sa 4.960 eura zbog predugog trajanja spora. Zoltan je nasljednik Antuna Mađara, vlasnika hotela Zelenika kojeg je država oduzela 1948. godine.

Vlada je odobrila šestu izmjenu ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane Krnovo, kojom se, kako su saopštili iz Vlade predviđa da Crnogorski elektroenergetski sistem otkupi dio priključnih dalekovoda za vjetroelektrane od 5,8 miliona eura. Iz Vlade je navedeno da je taj novac obezbijeđen grantom Evropske unije. Ovim aneksom ugovora predviđeno je da zemljište na kojem je sagrađen dalekovod postane vlasništvo Operatora prenosnog sistema.

Vodeći član konzorcijuma, koji je vlasnik vjetroelektrana, francuska kompanija Akuo obavijestila je Vladu da će uskoro novi član konzorcijuma biti kompanija Masdar iz Saudijske Arabije.

Usvojen je izvještaj o realizaciji investicionih projekata po osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija. Prema izvještaju do sada su sufinansirani projekti razvoja i zapošljavanja šest kompanija – Mesopromet je dobio 373 hiljade, Comp-comerc (hotel Onogošt) 233 hiljade, Hemomont 140 hiljada, Pelengić trade (pilana Žabljak) 132 hiljade, Securitas Montenegro 100 hiljada i Fabrika stočne hrane Spuž 53 hiljade. Prema projektu u ovim firmama je otvoreno 195 radnih mjesta, a treba da zaposle još 63 radnika.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com