ZVIJER SA ISTOKA STIŽE U EVROPU: Kontinent će okovati SNIJEG I LED, a temperature će ići i do MINUS 50! - Volim Podgoricu

ZVIJER SA ISTOKA STIŽE U EVROPU: Kontinent će okovati SNIJEG I LED, a temperature će ići i do MINUS 50!

Ledeni vazduh iz Sibira stiže naredne nedjelje i do Velike Britanije i mogao bi da donese najhladnije vrijeme u poslednjih 5 godina u toj zemlji, a očekuju se i velike padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva “zver sa istoka”, u nedelju uveče će donijeti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih.

Kako pišu britanski mediji, zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, sjeverne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donijeće i velike snežne padavine i oluju u većini Evrope.

FOTO: Ilustracija

“Ovako niske temperature u ovom dijelu godine nismo imali još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini hladnog talasa”, rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedjeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem dijelu kontinenta, dok će jedino Sjeverna Irska izbjeći naglo zahlađenje. Snijeg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i vjerovatno će se akumulirati u nekim djelovima.

Britanski lekar, Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vreme može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi. “Sa danima koji su sada malo duži i sa više svjetla može se lako zaboraviti da hladno vrijeme još uvek može da ubije”, poručio je doktor Vajt.

 

Kurir.rs/Gardijan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com