Mekalister: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji nema alternativu - Volim Podgoricu

Mekalister: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji nema alternativu 

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i član Hriščansko-demokratske unije CDU Angele Merkel, Dejvid Mekalister, kaže da se neriješena granična pitanja u regionu, moraju riješiti prije nego zemlje odluče da krenu dalje ka Evropskoj uniji, jer ona mora nastaviti da izvozi stabilnost, te ne može i neće uvoziti bilateralne sporove.

U razgovoru za Pobjedu, Mekalister navodi da je pitanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granica Crne Gore i Kosova od ključne važnosti za obje zemlje, posebno za Prištinu koja želi viznu liberalizaciju.

Smatra da bi izabrani zvaničnici i kosovski lideri trebalo da učine sve što je moguće kako bi se zadovoljili posljednji zahtjevi za liberalizaciju viza – ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i održavanje evidencije o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Ne postoji alternativa ratifikaciji sporazuma, zaključenog između Kosova i Crne Gore 2015. godine”, naveo je evropski poslanik.

Komentarišući nedavno objavljenu Strategiju za Zapadni Balkan, kao i činjenicu da su Crna Gora i Srbija jedine dvije zemlje koje su dobile rok za pristupanje EU, Mekalister kaže da se radi o inteligentnom i naprednom dokumentu Evropske komisije koji ističe prioritete i oblasti zajedničke ojačane saradnje.

“Crna Gora i Srbija su predvodnice u regionu i jedine dvije zemlje Zapadnog Balkana sa tekućim pregovorima o pristupanju”, dodaje Mekalister, zaključujući da je 2025. godina indikativan datum za pridruživanje EU na osnovu najboljeg scenarija.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com