DOKUMENTAC O MILU PRIKAZAN U CNP-U: Zaista poseban policajac (FOTO) - Volim Podgoricu

DOKUMENTAC O MILU PRIKAZAN U CNP-U: Zaista poseban policajac (FOTO)

Dokumentarac o Milu Šćekiću, čiji je reditelj Fahrudin Bečić, večeras je premijerno prikazan u Podgorici, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Milo Šćekić pasionirani je ljubitelj književnosti, religije, filzofije i umjetnosti. Dolazi iz Kolašina i policajac je. Može se pohvaliti da je sada pročitao na hiljade knjiga, sa posebnim osvtom na svete knjige svih monoteističkih religija.

Njegova posvećenost poslu i izučavanju religije, skrenuli su pažnju ekipi čuvene TV mreže Al Džazira koja je odlučila da o Milu snimi dokumentarni film jednostavno nazvan “Milo”.

Fahrudin Bečić

“Kako reći nešto pametno u Podgorici kada svaki drugi Crnogorac, čim se probudi, može držati govor o umjetnosti, književnosti, politici, ekologiji, planinarsvu, ribolovu, svjetskoj politici”, poručio je Bečić sa Velike scene i zasmijao publiku u crnogorskom nacionalnom teatru.

Bečić je izvršni producent na Al Džaziri. Radi u elektronskim i štampanim medijima duže od tri i po decenije. Uredio je više od dvije hiljade TV emisija, napisao stotine autorskih tekstova i komentara. Autor je četiri knjige i tridesetak dokumentarnih reportaža i filmova. Dobio je više nagrada – za književnost, novinarstvo …

Dokumentarac o Milu, Bečić je snimao u Kolašinu i njegovoj okolini, na Durmitoru, u Podgorici, na Duklji, i u Pljevljima i Sarajevu.

“Ovo je prvi film od tridesetak koje sam snimio, u kojem govori samo jedan čovjek, ali taj je čovjek zaista poseban”, kazao je Bečić.

Šćekić u filmu priča o svoim interesovanjima i nadanjima. Pripovijeda o umjetnosti i religiji, o ljudima i božanskom. On anlizira, citira svjetske mudrace i skromno izvodi zaključke.

“Film je priča o ljubavi, životu, ljudima, o lijepoj riječi, srećnim vremenima, o praštanju, pomirenju, razumijevanju i prihvatanju različitosti”, kazao je Šćekić, a potom dodao:

“Ne tražimo različitosti, olako ćemo to naći. Potražimo ono što nas spaja, teži je to put, ali mu kraj dodiruje vječnost. Svako od nas, ma koje vjere bio, i ma kojeg Boga prizivao i slavi, u svom srcu i duši nosi najintimnije želje, nadu, ljubav, i svoju skrivenu, osobnu vjeru, malu, krhku, nenametljivu, skrovitu, strpljivu, suzdržanu, radosnu. U nju je položeno blago života. Nikada nismo sami. Život nam uvijek na našim putevima šalje drugo biće”.

Ekipa filma

Pored obaveza koje ima kao policajac, on je i volonter u Konjičkom klubu “Budućnost” gdje obučava djecu sa posebnim potrebama. Šćekić je i  student druge godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Premijeri filma o neobičnom policajcu iz Kolašina, prisustvovale su istaknte ličnosti iz javnog života Crne Gore.

Izvor i foto: CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com