Ispovijest brata napadača na ambasadu SAD u Podgorici: Dalibor nije mogao da preboli što je Crna Gora postala članica NATO - Volim Podgoricu

Ispovijest brata napadača na ambasadu SAD u Podgorici: Dalibor nije mogao da preboli što je Crna Gora postala članica NATO

Napadač na Ambasadu SAD u Podgorici Dalibor Jauković (43) sahranjen je pored oca Mladena, bez smrtovnice i umrlice u novinama. Bivši pripadnik VJ koji se prije nekoliko dana raznio nakon napada na Ambasadu SAD u Podgorici, u petak je sahranjen u selu Pridvorica nedaleko od Šavnika, a među prisutnima su bili majka i brat i uža rodbina.

Njegovog brata Dejana ekipa “Novosti” zatekla je nekoliko sati kasnije ispred zgrade u kojoj stanuje u podgoričkom naselju Blok 5, u ulici Vijenci Danila Kiša.

– U petak ujutru sam sahranio brata i teško mi je bilo šta reći. Nismo se nadali da će ovako nešto učiniti. U životu nikome nismo problem napravili. Bio je ponosan što je kao vojnik Vojske Jugoslavije učestvovao u ratu protiv NATO na Kosovu. Nije mogao da preboli što je Crna Gora postala članica Alijanse – priča Dejan, koga je nekoliko metara dalje čekalo policijsko vozilo.

Foto: Facebook/Dalibor Jaukovic

– Zvali su me opet iz policije. Vjerovatno zbog neke nove izjave – reče Jauković, prije nego što je ušao u automobil.

Iznenađuje to što na vratima nema smrtovnice, ni uobičajene umrlice u novinama.

– Večeras ću poslati čitulju. Čekao sam da prođe sahrana – kazao je kratko Dejan.

Mnogobrojni prijatelji, pobratimi su ispred zgrade da  podrže časnu familiju koja je uzor po poštenju u cijelom kvartu.

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

– Svi smo u šoku. Bio nam je najbolji komšija, miran i dobar čovjek. Ovo nema veze sa terorizmom. Očigledno da ga je velika muka natjerala da to učini – Teško su živjeli, a on heroj sa Kosova ostao bez posla i perspektive. To nije mogao da podnese. Namjerno je izabrao gluvo doba noći kako ne bi nekog drugog povrijedio. Nije volio NATO, borio se protiv njih 1999. godine – pričaju komšije.

Iz Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore došli su da podrže Daliborovu porodicu iako on nije bio njihov član.

– Dalibor se nikada nije obraćao za pomoć rukovodstvu udruženja. Zbog nedostatka prostora i novca godinama ne možemo da se bavimo problemima ratnih veterana. Nažalost, država se, uprkos našim upozorenjima, nije posebno bavila problemom posttraumatskog stresnog sindroma kod ratnih veterana. Olako se prelazilo i preko ubistava koje su ratni veterani počinili u krugu porodice i njihovih samoubistava – kaže Radan Nikolić, predsednik Udruženja.

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Mnogo je ratnih veterana po povratku sa ratišta ostalo bez posla. Osim toga, jedino u Crnoj Gori nijedan od boraca iz devedesetih ne prima borački dodatak mada za to postoji zakonski osnov. A siromašnih i oboljelih veterana je sve više.

Komšije porodice Jauković kivni su zbog odnosa policije prema njima.

– Priveli su oko 40 ljudi iz ove i susednih zgrada tražeći podatke da im kažemo ko je i kakav bio Dalibor. Rekli smo im istinu, da je bio uzoran mladić – izjavili su stanari nekoliko zgrada u Bloku 5.

 

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

1 komentar

  1. I’m impressed, I must say. Genuinely rarely will i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve got hit the nail about the head. Your thought is outstanding; the problem is something too little folks are speaking intelligently about. I am happy that we found this inside my search for some thing regarding this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com