PODGORICA: Uskoro novi vrtić “Đine Vrbice” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Uskoro novi vrtić “Đine Vrbice”

Izabran je izvođač radova na novoj vrtićkoj jedinici “Đine Vrbice” u Staroj varoši, a radovi se očekuju ubrzo, u zavisnosti od vremenskih prilika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Pomenuti prostor je, kako dodaju, na adaptaciju ustupio Glavni grad, a radovi na njemu predstavljaju samo dio napora na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova.

Savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete, Milica Lekić istakla je da Ministarstvo i predškolske ustanove šire prostorne kapacitete vrtića na dva načina.

“Prvi je rekonstrukcijom već postojećih objekata koji se ustupaju na adaptaciju, u čemu je uspjeha do sada imala ustanova ‘Đina Vrbica’. Ona je ranije dobila prostor od Resursnog centra ‘Podgorica’, adaptirala ga spostvenim sredstvima i prilagodila za boravak preko stotinu djece. Nakon toga je dobila prostor u Staroj varoši od Glavnog grada, a nedavno je izabrala i izvođača radova, pa se, kako smo obaviješteni, radovi očekuju ubrzo. Dugoročno gledano, Ministarstvo radi na izgradnji sedam vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, kroz projekat vrijedan 17 miliona eura, i ti vrtići su u različitim fazama”, objasnila je Lekić.

Direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić istakao je da je prostor koji je dobijen od Glavnog grada oko 190 m2 i u njegovom sastavu će biti tri radne sobe.

“Završen je tender za izbor izvođača radova i to je DOO Refena. Procijenjena vrijednost radova je 61 000 eura, a kapacitet ovog objekta biće oko 120 djece. Grupe u ovoj jedinici će biti organizovane u skladu sa potrebama, a u ovom trenutku pretpostavlja se da će to biti dvije vrtićke i jedna jaslena grupa”, dodao je on.

Lekić je ponovila u kojoj su fazi ostali objekti vrtića koji se grade u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, istakavši da je za objekat u Ulcinju je nedavno riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa, dok se, kako je dodala, za objekte u Tuzima i Baru se radi na izboru izvođača radova.

“Za objekat u Pljevljima uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju, a za objekat u Bloku 6 je u toku izrada glavnog projekta. Poznato je da se u prvoj godini očekuje i završetak vrtića na Starom aerodromu. Takođe, Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirane su i aktivnosti na izgradnji vrtića u City kvartu. Ministarstvo prosvjete posvećeno radi na ovom važnom pitanju, poštujući pritom zahtjeve Banke za razvoj Savjeta Evrope, kao i tenderske procedure koje prethode uspješnom završetku radova na svakom od pomenutih objekata”, istakla je Lekić.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com