Sjutra nastavak pregovora Beograda i Prištine - Volim Podgoricu

Sjutra nastavak pregovora Beograda i Prištine

U Briselu će sjutra i preksjutra biti nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine, koji su prekinuti 16. januara kada je u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ubijen lider GI “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

Predviđeno je da teme razgovora budu primjena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici i druga otvorena pitanja.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama, javljaju srpski mediji.

Ekspertske delegacije Beograda i Prištine predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić i glavni pregovarač Prištine Avni Arifi, jednan od najbližih saradnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Konstruktivan razgovor

Izvori iz Evropske komisije (EK) za Tanjug kažu da se očekuje da razgovori dvije strane budu konstruktivni i usmjereni na rezultate u primjeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.

”Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU” – napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.

Prema nekim izvorima, ukoliko u razgovorima u ponedjeljak i utorak dođe do napretka o pitanju formiranja ZSO ili energetike to bi mogao da bude i povod najavljenog skorog sastanka predsjednika Srbije Aleksandara Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Iz EU poručuju da je na njima dvojici da razgovaraju prvenstveno o “novoj fazi” dijaloga, koja bi trebalo “sveobuhvatno i suštinski” da riješi odnose dvije strane.

”Visoka predstavnica će predsjednike Vučića i Tačija pozvati u Brisel u trenutku kada bude izvjestan mogući značajan iskorak u dijalogu” – kažu za Tanjug u Briselu.

Sastanak sljedeće sedmice?

Iako u EU kažu da još nemaju zvanični datum za novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, kaže se da bi predsjednici Vučić i Tači već mogli da se vide sljedeće sedmice na zajedničkom ručku, koji za lidere regiona u Sofiji organizuje premijer Bugarske Bojko Borisov, uz prisustvo predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana.

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine biće održani u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com