Zbog zanemarivanja, za dvije godine oduzeto 43 djece - Volim Podgoricu

Zbog zanemarivanja, za dvije godine oduzeto 43 djece

U Crnoj Gori je zbog zanemarivanja djece prošle i 2016. godine, prema podacima centara za socijalni rad, bilo 38 slučajeva lišenja i ograničenja roditeljskog prava, a roditeljima su oduzeta 43 mališana, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Pobjedi su iz Ministarstva rekli da je u hraniteljske porodice smješteno 33 djece o kojima roditelji nijesu brinuli kako je trebalo, dok u Dječjem domu “Mladost” boravi njih sedmoro, a u Centru “Ljubović” je troje.

Iz Ministarstva rada su kazali da je prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje, svega 165.

“Djeca ne prekidaju kontakt sa roditeljima jer je važno da se održi u skladu sa najboljim interesima djeteta, osim u situacijama kada roditelji pokažu nezainteresovanost i nespremnost na saradnju. Kada su roditelji lišeni roditeljskog prava kontakt sa djecom se odvija u kontrolisanim uslovima”, rekli su iz Ministarstva rada.

Iz tog resora su pojasnili da zanemarivanje djece od roditelja, često prijavljuje drugi roditelj ili bliži srodnik, građani, policija, zdravstvene ustanove, škola.

Roditelj koji zloupotrebljava roditeljska prava ili grubo zanemaruje roditeljske dužnosti, prema navodima iz tog resora, lišava se roditeljskog prava pokretanjem vanparničnog postupka pred nadležnim sudom.

Istakli su da roditeljima, takođe, može i da se ograniči roditeljsko pravo u trajanju do godinu.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com