Vodeći evropski turoperator bi da gradi u Čanju i Ulcinju - Volim Podgoricu

Vodeći evropski turoperator bi da gradi u Čanju i Ulcinju

Jedan od vodećih evropskih turoperatora  “Tomas Kuk”  koji  u Crnoj Gori posluje u partnerstvu sa Šajo grupom, u vlasništvu biznismena Žarka Rakčevića, zainteresovan je  da proširi poslovanje  tako što bi gradili hotel na nekoj od lokacija na primorju, a spremni su da sarađuju i sa drugim hotelijerima.

Predstavnici   tog turoperatora su prošle sedmice obišli nekoliko lokacija na primorju, uključujući Čanj, Veliku plažu i Adu Bojanu.

Direktor   “Tomas Kuka”  za ulaganja za tržišta Centralne Evrope Joakim Sajp za “Vijesti” je kazao da za Crnu Goru postoji veliko interesovanje, ali da  je problem nedostatak hotelskih kapaciteta.

“Interesovanje za Crnu Goru je mnogo veće od hotelskih kapaciteta koje ima. Ali, problem je  manjak dobrog, visokokvalitetnog hotelskog smještaja. Crna Gora je 1963. bila u Njemačkoj jedna od najtraženijih destinacija. U ovom trenutku nije tako. Zato smo tu da to promijenimo. Sa novim nekretninama možemo  to tržište vratiti. Nismo zaintersovani da popunjavamo postojeće kapacitete, već da  implementiramo nove projekte.  Implementirati neke od naših koncepta sa kojim poslujemo širom svijeta –  Sentido, Kaza kuk… Hotelijeri moraju proširiti svoje vidike i sadržaje prilagoditi našim konceptima. Tu je najbolji spoj između naših ideja i shvatanja hotelijara. Zato je i uspješna  saradnja sa Vilom Oliva (dio Šajo grupe), jer jedni druge podupiremo  idejama i konceptima”, objasnio je Sajp.

On je za prednost istakao to što je Crna Gora sada sigurna, stabilna zemlja za njihove klijente, te da je to velika prednost u odnosu na druge države.

Sajp je naglasio  da kada bi izgradili nove  hotele, turisti iz Njemačke  bi se vratili u Crnu Goru.

“Sadašnji hoteli su već popunjeni sa gostima sa drugih tržišta turoperatora “Tomas Kuk”. Nema smisla uzimati te kapcitete da bi došli Njemci ili Biritanci. Kada se izgrade novi hoteli i može se garantovati 700 do 800 soba za njih u tom trenutku ćemo uspostaviti direktne letove sa tržišta Velike Britanije Njemačke.  Oni bi došli čarter letovima  i u hotele sa  700 do 800 novih  soba  doveli bi 35 do 40 hiljada gostiju iz tih zemalja”, kazao je Sajp.

On je ocijenio pozitivnim što je crnogorska Vlada otvorena za saradnju i da je važno nastaviti u tom pravcu.

“Veoma  smo fino prihvaćeni u Crnoj Gori. Pokazao se interes Vlade. Na dobrom putu je  i od strane hotelijera. Tražnja postoji i treba brzo reagovati. Posjetili smo četiri lokacije za moguće nove projekte – Čanj, gdje smo zaiteresovani za  dva  zajednička projekta i Ulcinj, gdje su moguća tri nova projekta. U ovom momentu smo posebno zainteresovani za Čanj i Adu Bojanu. Ako se uradi jedan projekat, izreklamira destinacija, tražnja je ogromna i lako se širi na još projekata. Sve je moguće ako prostorno planska dokumentacija  za te lokacije. Najbitniji je  prvi projekat. Posle toga će sve ići lakše”, istakao je Sajp.

On  nije precizirao cifru koju bi uložili u Crnu Goru, već je objasnio da za to ne postoji granica.

“Nema ograničenja kad su u pitanju ulaganja. Važno je da se koncept “Tomasa Kuk” implementira. Imamo 212 hotela u svom vlasništvu i kao firma koja ima promet devet milijardi  eura ne želimo da pružimo klijentu uslugu koja ne podržava taj koncept. Zato tražimo pouzdane partnere. Već imamo letove  prema Crnoj Gori, povjerenje u destinaciju, koncept koji bi razvili i sada su nam potrebni partneri. Gdje god da odemo naš partner mora da ispunjava visoke standarde. Ne smijemo da dozvolimo da odemo u određenu destinaciju i ugrozimo naš brend. Kada je riječ o Crnoj gori, svi bi trebalo da se uključe, ne samo “Tomas

Kuk” i Šajo grupa, već i država i opštine” rekao je Sajp.

On je za prednost Crne Gore označio i to što je ona otvorena za sve grupe klijenata, za razliku od, na primjer Antalije, koje je  destinacija namijenjena za porodicu.

Šajo grupa je dobar partner za saradnju

“Tomas Kuk” je tri godine u partnerstvu sa Šajo grupom  gdje u Vili Oliva u Petrovcu imaju zajednički klub “Džambo”.

“Počeli smo sa francuskim tržištem, a sada  dovodimo i turiste iz Skandinavije. Srećni smo što smo popunili kapacitete Vile Oliva sa raznih tržišta” kazao je Sajp.

On je naglasio da će saradnju sa Šajo grupom proširiti  i na buduće projekte i  nove hotelske kapacitete, kao i  da su tog crnogorskog partnera izabrali zbog toga što nudu dobru uslugu za dobru cijenu.

“Odgovorili su  zahtjevima gostiju uz Francuske, a  uspjeli  smo i da ih prilagodimo gostima iz Skandinavije.  Uz to  i lokacija je odlična. Vjerujemo u ovu saradnju i da ćemo moći zajedno da rastemo u Crnoj Gori na novim projektima” kazao je Sajp.

Jedan turoperator nije dovoljan

Na pitanje kako gleda na prisustvo turoperatera TUI na crnogorskom tržištu,  Sajp je kazao da Crna Gora nudi dosta prilika za turoperatore i da bi prisustvo  samo jednog bila šteta.

“Konkurencija je poželjna. Znamo snagu našeg brenda  u koji imamo vjeru. Ni za jedno tržište nije dobro da nema konkurencije. Konkurencija nam nije strana”, kazao je Sajp.

Vijesti

2 komentara

  1. An intriguing discussion will probably be worth comment. I think that you can write more on this topic, it might not certainly be a taboo subject but generally persons are there are not enough to communicate in on such topics. To another location. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com