Evo šta večeras obavezno morate da uradite da vas ujutru ne dočeka zaleđen auto - Volim Podgoricu

Evo šta večeras obavezno morate da uradite da vas ujutru ne dočeka zaleđen auto

Stižu nam hladi dani, a kako izgleda biće sve hladniji i hladniji. Vaš auto bi se mogao zalediti u garaži ili na parkingu. Ne dozvolite da vas zima uhvati nepripremljene za izazove koje vam nudi zimska vožnja, isprobajte neki od ovih trikova, biće vam od velike koristi.

 1. Da vam se vjetrobran ne magli

Hladni mjeseci često znače neprekidno magljenje vjetrobrana i prozora, što ih čini opasnima ako ste na putu. Da biste brzo očistili maglu, a da ne ostavite zamućenu gomilu iza sebe, držite sunđer za brisanje u automobilu.

 

Alternativno, otvaranjem prozora omogućavate svježem vazduhu da uđe unutra i da tako brzo odmagli stakla.

– Nanesite pastu za brijanjena stakla i onda je obrišite. Krema za brijanje ima puno istih sastojaka koje imaju komercijalni defogeri, i ostavlja zaštitni sloj na prozoru koji odbija maglu.
– Napunite posudu peskom za mačke i držite je preko noći u kolima da upije višak vlage
– Prije nego što izađete iz automobila, otvorite prozore i pustite hladan vazduh unutra. Vlažnost koja vam ulazi u automobilu mjenja se sa isušenim vazduhom.
– Nemojte ostavljati flaše vode ili druga pića u automobilu jer voda postaje mraz na unutrašnjim prozorima vašeg automobila.

Foto: Pixabay.com

2. Držite rukavice u pregradici

Tone ljudi obožavaju ovaj trik. Tokom zime, držite rezervni par čarapa u pregradici vašeg automobila kako biste mogli da ih navučete na brisače i tako sprečite njihovo smrzavanje ili ih stavite ispod guma. Ovaj trik vam daje bolju vuču u slučaju da morate da pomjerate vaš automobil iznad leda. Rezervne čarape su jeftine, kompaktne i uvijek korisne.

3. Kad vam se metlice brisača zalijepe za staklo

Natopite meku krpu visokoprocentnim alkoholom za čišćenje i obrišite svaku metlicu. Alkohol će saćuvati metlice da se ne lijepe za staklo, tako da će funkcionisati ispravno čak i najhladnijeg dana u godini.

4. Strugalice za led

Ako se negde nađete sa zamrznutim prozorima i nemate strugalicu za led, imate nekoliko opcija –zgrabite špatulicu ako ste u kući ili bilo kakvu plastičnu karticu koju imate u novčaniku da biste skinuli led.

Foto: Pixabay.com

5. Prirodni odmrzivač za vjetrobrane

Kada god možete, obavezno parkirajte automobil prema istoku. Pošto se sunce podiže na istoku, prirodno će odmrznuti vetrobransko staklo ujutro, tako da se nećete mučiti sa struganjem leda. Sa ovim trikom bi trebalo da budete u mogućnosti da koristite brisače za vjetrobrane čak i tokom najhladnijih jutara u godini.

6. Jeftino sredstvo protiv leda

Ako parkiranje prema istoku nije moguće (ili sunce ne sarađuje), pomešajte tri djela sirćeta sa jednim djelom vode i naprskajte tu tečnost na vjetrobran kako biste spriječili stvaranje leda.

Foto: Pixabay.com

7. Odmrzavanje vrata automobila, brava i ručki

– Zagrejte ključ automobila pomoću upaljača, a zatim lagano ubacite zagrejani ključ u bravu da biste otopili led dok vršite pritisak. Samo budite pažljivi jer je taj ključ vruć i može vam oštetiti bravu!

– Druga mogućnost je da uzmete redovnu slamku za piće i da kroz nju direktno duvate u zamrznutu bravu. Toplota vašeg daha treba da istopi led.

– Trljanje ključa ili ručica na vratima krpom na koju ste stavili malo sanitarizatora imaće isti efekat. Alkohol u sanitarnom sredstvu će rastopiti led.

8. Zaštitite vrata od zamrzavanja

Ponekad će jednostavno stavljanje VD-40 na ključ, ili u bravu pre zime, zadržati bilo koji led koji namerava da se tamo stvori. Naprskajte sprej za kuvanje (ulje u spreju) u pukotine na vratima i to će sprečiti da se ona zalede tokom noći, ulje sprečava vodu da prodre u vrata i da se tamo zaledi.

Foto: Pixabay.com

9. Sredstvo za bočne retrovizore

Da bi sprečili stvaranje leda na bočnim retrovizorima, pokrivajte ih preko noći plastičnim kesama, a kese čvrsto pričvrstite gumicama i štipaljkama da vazduh ne bi ulazio unutra. Kada uklonite kese ujutro, ogledala će biti bez leda.

10. Povećajte vidljivost farova

Sa oštrim vremenskim uslovima i uslovima na putu, od velike važnosti su vam i dobri farovi. Premažite svako svetlo pastom za zube i isperite toplom vodom. Ovo će drastično poboljšati jačinu vaših svetala, a mnogo je jeftinije od sredstava koje možete naći u prodaji, a koja pružaju istu uslugu.

Pixabay

11. Zaštita prednjih svjetala

Za dodatnu jasnoću nanesite sloj voska nakon što uklonite pastu za zube. To će zadržati sneg i vodu dpa ćete imati jaču vidljivost nedeljama nakon toga.

12. Držite podloge vašeg automobila čistim

Obavezno često čistite automobil tokom zime, jer proizvodi za odleđivanje mogu da oštete automobil nakon česte upotrebe. Da biste očistili svu nečistoću, so i led koristite prskalicu za travnjak, ispod automobila. Samo je pomerite ispod svog automobila i vozite napred i nazad.

Foto: Pixabay.com

13. Jednostavan način da se nigdje ne zaglavite

Držite par džakova od 10 kilograma peska za mačke u gepeku. Oni će staviti malo dodatne težine na vaše gume – što je odlično za vuču ako imate pogon na zadnje točkove – a ako se zaglavite, imaćete nešto čime ćete zamaskirati sneg. Samo prospite pesak ispod guma.

Ako se negde nasukate takođe možete da korsitite i podne podloge iz automobila, stavite ih ispod prednjih guma. samo ne zaboravite da ih pokupite kad krenete.

14. Brz i jednostavni set za hitne slučajeve

Ako se desi da nekad ostanete na hladnom i da ne možete da pokrenete auto… Iskoristite zimski kaput. Unutrašnjost dodatno postavite čarapama i donjim rublje, stavite rukavice, šal i obucite što deblje pantalone.

Takođe, upalite svijeću jer će plamen svijeće dodatno grejati unutrašnjost automobila… Pazite da, bar kada idete na duži put, sa sobom uvijek imate napunjeni mobilni telefon, grijač za ruke / stopala, baterijsku lampu, flašu vode i energetske čokoladice.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com