KINA KORAK ISPRED OSTALIH: Razvija nosač aviona na nuklearni pogon - Volim Podgoricu

KINA KORAK ISPRED OSTALIH: Razvija nosač aviona na nuklearni pogon

Kina razvija tehnologije za izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon, izvijestili su u srijedu državni mediji, dok Peking nastavlja s ulaganjima u svoj ambiciozni program vojne modernizacije, javlja agencija HINA.

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je u oktobru prošle godine da će pretvoriti vojsku u borbenu snagu svjetske klase do 2050. godine i razvoj nove tehnologije postao je ključna tačka političkog programa. Ulaže se u borbene avione, nosače aviona i rakete.

Kompanija u državnom vlasništvu CSIC, najveći kineski proizvođač vojnih plovila, otkrila je u utorak tu ambiciju na popisu dostignuća koje kompanija želi ostvariti u sklopu unapređenja oružja za kinesku mornaricu do 2025., objavio je Global Tajms.

Izgleda da je najava CSIC-a kasnije ispravljena na internet stranici kompanije kako bi se uklonio dio koji se odnosi na plovila na nuklearni pogon, ali je prvotna verzija ostala dostupna na kineskom internetu.

“Moramo (…) ubrzati ključne pomake kao što su realizacija nosača aviona na nuklearni pogon, moderniziranih nuklearnih podmornica, tihih podmornica i bespilotnih inteligentnih podvodnih obrambenih sistema”, navodi se u originalnom dokumentu kako prenosi Global Tajms.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com