NAKON TEŠKOG UDESA: Mladić slomio obje noge, samo jednu može da liječi - Volim Podgoricu

NAKON TEŠKOG UDESA: Mladić slomio obje noge, samo jednu može da liječi

Cetinjaninu Nikoli Šoću, koji je prošlog ljeta teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći,  odbijen je zahtjev za rehabilitaciju u Institutu Igalo zbog birokratskih procedura.

Otac mladića, Rajko Šoć, “Vijestima” je ispričao da je njegov sin u avgustu zadobio teške povrede – prelom obje butne kosti, lom desne potkoljenice, prelom rebra, oštećenje desnog plućnog krila i da je bio u komi.

Šoć kaže da je zahvaljujući ljekarima i osoblju Kliničkog centra, koji su dobro uradili posao, spasen i poslije tri mjeseca “stao na noge”.

Zbog rehabilitacije jedne noge bio je u Igalu 21 dan, a problemi su nastali kada je predao zahtjev za rehabilitaciju zbog preloma butne kosti druge noge.

“Tražili smo rehabilitaciju desne noge i konzilijum je u januaru preporučio da se uputi u Igalo. Međutim, Komisija FZO, Područna jedinica Cetinje ga je odbila, sa obrazloženjem da je već iskoristio pravo na rehabilitaciju, ali pod šifrom S82.9 (prelom potkoljenice)”, ispričao je Šoć “Vijestima”.

Njegov sin, preko advokata, žalio se Ministarstvu zdravlja na ovakvo rješenje FZO, jer nije tačno da je njegov sin iskoristio pravo na rehabilitaciju po dijagnozi “prelom potkoljenice”.

Ponovio je da je zadobio prelom obje butne kosti i da je na rehabilitaciji bio samo zbog lijeve.

“Žalilac je jednovremeno zadobio obostrane višestruke prelome i nije iz medicinskih razloga istovremeno mogao da bude podvrgnut istovremeno rehabilitaciji obje noge”, piše u žalbi.

Iz FZO su “Vijestima” kazali da njihove filijale donose rješenje u postupcima ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i da nezadovoljni imaju pravo  žalbe Ministarstvu zdravlja kao drugostepenom organu.

“Dobili smo informaciju od Područne jedinice Cetinje da je žalba osiguranika i cjelokupni spisi predmeta dostavljeni Ministarstvu na dalje odlučivanje, tako da se ne možemo  izjašnjavati povodom tvrdnji osiguranika u vezi donijetog rješenja”, piše u odgovoru.

Iz FZO su kazali da će Ministarstvo, ukoliko je bilo  propusta,  vratiti prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje. Odbijajući nalaz i mišljenje u vezi sa rehabilitacijom Šoća dala je prvostepena komisija na Cetinju, koju čine Ivan Gazivoda, Suzana Ivanović i Mladen Perišić, dok odbijajuće rješenje potpisuje načelnica područne jedinice Ljiljana Žarić.

Mladić je nakon jezivih povreda bio na granici života i smrti

“Da li je elementarno etično da službeno lice u prvostepenom organu i ljekarska komisija tako olako odbiju zahtjev žalioca – mlade osobe koja se nakon jezivih povreda nalazila na granici života i smrti, pritom mu nastale teške višestruke povrede nanose jaku i dugotrajnu patnju, a oporavak je krajnje neizvjestan”, navodi se u žalbi Ministarstvu koje potpisuje punomoćnik advokat Zoran Jovanović.

U žalbi se takođe ističe da bi prvostepenu odluku trebalo ukinuti i jer je donijeto na osnovu odredbi Zakona o upravnom postupku iz 2011. godine, koji je nevažeći, a ne po tom propisu iz 2014. godine.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com