Vještak: Uslovi u “Tari” loši, radnik nije smio ručno da miješa - Volim Podgoricu

Vještak: Uslovi u “Tari” loši, radnik nije smio ručno da miješa

Ručno miješanje smješe u čaši od strane radnika Dragoslava Negoicića prouzrokovalo je veće isparenje etil-alkohola i trenja prilikom miješanja, te je kontakt varnice i strujnog luka koji potiče iz bojlera najvjerovatniji uzrok eksplozije u mojkovačkoj fabrici oružja „Tara“ 2014. godine.

To je, u svom nalazu, naveo sudski vještak Saša Petrić.

On je ukazao, međutim, da ni uslovi u fabrici nijesu na zadovoljavajućem nivou, između ostalog, i zbog neadekvatne opreme, te zato što u prostorijama nisu bile postavljene protiveksplozivne instalacije…

Bivšem šefu pogona pirotehnike Negoiciću sudiće se zbog eksplozije u fabrici Tara, od 24. oktobra 2014. godine. U nesreći je, osim njega, povrijeđeno još pet radnika.

Vještak je naveo da se nepažnja zaposlenog ogledala u tome što nije smio da nosi smješu za izradu inicijalnog eksploziva kroz krug fabrike, te da se zadržava na putu do laboratorije, znajući da je osjetljiva i opasna.

„Uzrok eksplozije ne može biti staklena posuda u kojoj je smješa nošena, jer OTNR (vrsta inicijalnog eksploziva) se može puniti u posude od svih vrsta materijala. Filtriranje gotove smješe je trebalo da se radi u istoj prostoriji, što u ovom slučaju nije urađeno, zbog neispravnosti vakuum pumpe“, naveo je vještak.

Dodao je da se ne može sa sigurnošću utvrditi kvalitativni sastav smješe ili neispravnost neke od sastavnih komponenti.

Rešo putem kojeg je vršeno zagrijavanje smješe nije smio da koristi, jer pri radu sa lakozapaljivim i eksplozivnim materijama nije dozvoljena upotreba rešoa otvorenog tipa.

„Takođe, pregledom laboratorije za hemijske analize uočeno je da su u tom prostoru narušeni elementi zaštite od dejstva statičkog elektriciteta. Ovo se posebno odnosi na radnu površinu poda i stola, koji nisu bili prekriveni provodnim materijalom. Postojala je permanentna opasnost od akumulacije statičkog elektriciteta koji može dovesti do električnog pražnjenja, tokom kojeg se stvara izvor energije (varnica), koja može da inicira paljenje para etil-alkohola i da izazove eksploziju“, navodi vještak Petrić.

Dodaje da u prostorijama nisu bile postavljene protiveksplozivne instalacije.

Vještak je naveo da u slučaju pogrešnog tehnološkog postupka može doći do pojave igličastih kristala u smješi koji mogu izazvati eksploziju, ali da se u ovom slučaju to u potpunosti ne može utvrditi.

Negoicić je tvrdio da je po dolasku u prostoriju gdje se desila eksplozija promiješao sadržaj u čaši sa staklenim štapićem čime je izazvao lom golim okom nevidljivih igličastih kristala, što je dovelo do eksplozije u čaši, dodajući da igličasti kristali nastaju neadekvatnom tehnologijom proizvodnje i da nije smjelo da ih bude u smješi OTNR-a.

Negoicić je kazao da sumnja da je došlo do stvaranja igličastih kristala, da su sirovine koje su korišćene nepouzdanog porijekla, da nije utvrđena ph vrijednost, jer fabrika ni dan danas nema uređaj za utvrđivanje, a doziranje je vršeno ručno, a ne automatski kako to rade savremene fabrike.

Napomenuo je da fabrika “Tara” nema dozvolu za proizvodnju inicijalnih eksploziva , koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da je zakonom zabranjena proizvodnja inicijalnog eksploziva sa drugom eksplozivnom materijom, koje moraju da se čuvaju i transportuju odvojeno. On je naglasio da su sirovine na proizvodnju OTNR švercovane i da u sklopu tehnološkog postupka provjera kvaliteta sirovina nije predviđena.

Negoiciću se na teret stavlja teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Suđenje se nastavlja 2. aprila.

Više ljudi poginulo i povrijeđeno

Do eksplozije je došlo kada su radnici pokušali da izmjere eksplozivnu mješavinu u laboratoriji. Izbio je požar, koji su ugasili radnici.

Tada su povrijeđeni Negoicić, Beba Jušković, Sonja Sošić, Žaklina Raičević, Ranka Delić i Radmila Kršikapa.

U februaru, 2014. godine povrijeđena je Gordana Bošković, šef pirotehničkog sektora.

U julu 1015. godine poginula je radnica Slobodanka Ćorić, dok je sedam njenih kolega lakše povrijeđeno.

Od posledica eksplozije u fabrici 29. januara, na WMA u Beogradu povredama su podlegli radnici Radovan Čobeljić i Maksim Vujičić.

Vijsti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com