Početna » ŽIVOT + » Savjeti » ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Evo šta samo jedna cigareta dnevno uradi vašem organizmu

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Evo šta samo jedna cigareta dnevno uradi vašem organizmu

Nova studija otkrila je da je jedna cigareta na dan još štetnija za nas nego što se prije mislilo.

Britanski istraživački tim sa University College London poželio je saznati više o fenomenu rekreativnih pušača. Istraživači su analizirali podatke iz 141 studije sprovedene između 1946. i 2015. godine, uključujući ukupno nekoliko čak miliona ljudi. Sve studije pokazale su kako pušenje povećava rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Naravno, pušenje jedne cigarete dnevno nije tako loše kao kada 20 puta dnevno palite te tinjajuće štapiće. Ipak, rezultati su bili šokantni. Dakle, rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara nije – kao što se moglo očekivati – na dvadesetini od onih koji puše cijelu kutiju.

Prevedeno na obični jezik za ljude koji puše jednu cigaretu dnevno to bi značilo da rizik od srčanih bolesti je na 53 posto od onoga s kojim se suočavaju muškarci koji puše 20 cigaretno dnevno. Za žene koje puše jednu cigaretu dnevno, taj rizik pak iznosi samo 38 posto u odnosnu na žene koje puše cijelu kutiju.

Check Also

ZA SVAKU BOLJKU: Uradite unutrašnju operaciju organizma, sami i bez noža!

Priroda umije jednim istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i ...

PODGORIČANIN PRIZNO DA JE ŠVERCOVAO CIGARETE?

Bivši predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević sa Specijalnim tužilaštvom potpisao je sporazumno priznanje krivice ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *