PREDALI ZAHTJEV ZA POVEĆANJE PLATA: Osam hiljada medicinara traži po 45 eura - Volim Podgoricu

PREDALI ZAHTJEV ZA POVEĆANJE PLATA: Osam hiljada medicinara traži po 45 eura  

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić je za „Dan” kazala da su sa kolegama iz drugog reprezentativnog sindikata juče predali zahtjev Ministarstvu zdravlja, kojim traže pregovore o povećanju plata svim zdravstvenim radnicima, počev od medicinskih sestara koje zarađuju 350 eura.

Krivokapić ističe da su dali rok Ministarstvu zdravlja do novembra, kada su inicirali da se zarade medicinskom osoblju i ljekarima povećaju za 180 eura u naredne dvije godine, zbog čega traže konkretne korake.

Ona ističe da su ostvarene uštede u zdravstvenom sistemu i da je budžet za ovu godinu veći za 11.000.000 eura, što im daje za pravo da očekuju da im Ministarstvo zdravlja, na čelu sa Kenanom Hrapovićem, ispuni zahtjeve.

“Mi smo u zahtjevu tražili da se postigne dogovor i povećaju plate za 8.300 zaposlenih u javnom zdravstvenom sistemu. Od toga imamo 1.500 doktora, oko 25 odsto nemedicinskog osoblja i najveći broj, oko 5.000, čine srednji medicinski kadar sa raznim nivoima obrazovanja, čije su plate najniže u regionu. Naši zahtjevi su jako skromni i nakon što smo uzeli u obzir budžet za ovu godinu, kojim nije opredijeljen novac za medicinske radnike, kao i ostvarene uštede, jer su građani manje slati na liječenje van Crne Gore, tražimo povećanje plata na realnim osnovama. Pored toga imamo manje putnih troškova u sistemu, jer su pacijentima specijalisti dostupni na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Sistem elektronskog zakazivanja je uveden, pa se pacijentima ne izdaje novac za putne troškove zbog zakazivanja pregleda u Kliničkom centru u Podgorici. Smatramo da se tu stvorio prostor da se dio novca podijeli zaposlenima”, ističe Krivokapić.

Ona objašnjava da je odgovornost medicinskih radnika velika, a u prosjeku primaju od 350 do 490 eura, dok direktori pojedinih ustanova zarađuju i do 3.000 eura.

“Ljekarima su veće plate, ali tražimo da one svima budu povećane za 45 eura na pola godine, kako bi za dvije godine svim zdravstvenim radnicima zarade bile uvećane za 30 odsto. Ljekari mogu više da zarade preko noćnog, prazničnog rada i dežurstava. Ušteđena su 2.000.000 eura i pitaćemo da li su ta sredstva raspoloživa za naše zahtjeve. Ako želimo da budem na nivou država regiona, moramo povećati startne zarade medicinarima”,  kaže Krivokapić.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com