Odblokirana imovina: Viši sud ukinuo mjere za hotele “Avala” i “Bjanka” - Volim Podgoricu

Odblokirana imovina: Viši sud ukinuo mjere za hotele “Avala” i “Bjanka”

Viši sud odblokirao je imovinu kompanije Beppler& Jacobson, budvanski hotel “Avala” i kolašinski  “Bjanka”, jer Specijalno tužilaštvo u roku od pola godine nije pokrenulo istragu oko pranja novca prilikom kupovine ovih elitnih hotelskih kompleksa.

Na predlog Specijalnog tužilaštva, pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici 19. juna prošle godine, određena je privremena mjera zabrane raspolaganja, otuđenja i opterećenja nepokretnosti u vlasništvu kompnije  Beppler & Jacobson. Tada je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao teret upisana privremena mjera na zemljište i hotele “Avala” i “Bjanka”, koji su uknjiženi na budvansku hotelsku kompaniju.

Nedavno su privremene mjere izbrisane.

„Rješenjem Višeg suda u Podgorici, ukinuta je privremena mjera iz razloga što istraga u roku od šest mjeseci nije pokrenuta (član 32 stav 2  Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću)“, navela je „Vijestima“  samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

Specijalno  tužilašto je proljetos zbog osnovane sumnje, Višem sudu  predložio da se donese privremena mjera, dok traje izviđaj, jer postoji sumnja da je prilikom privatizacije  novac kojim su plaćeni hoteli korišćen “prljavi” novac.

Kako su mediji tada objavili, istražitelji Specijalnog tužilaštva su provjeravali milionske uplate na račun  kompanije Beppler & Jacobson, koje su stizale  sa egzotičnih destinacija preko švajcarskih banaka.
Privatizacija hotela “Avala” godinama  je u javnosti izazivala sumnje, a brojne lokalne opozicine partije u Budvi, tražile su i još uvijek na tome insistiraju od Specijalnog tužilaštava  da ispita na koji način je ovaj hotel prodat i da li je bilo malverzacija.

O sumnjivoj privatizaciji i porijeklu novca, bilo je riječi i pred sudom u Londonu,  u sporu bivših suvlasnika Igora Lazurenka i Zorana Ćoća Bećirovića.

Navodno, Lazurenko nije mogao dokazati porijeklo uloženog novca, te da je prevario Bećirovića o tome ko  stoji iza kapitala ovog Ukrajinca. Bećirović je u ovom sporu  isplaćen.

Kako se navodi u Centralnom registru, firmu u Budvi je osnovala istoimena kompanije  Bepler & Jacobson“ LTD, a izvršni direktor je Nikola Kasalo. U nekoliko navrata se spekulisalo da Lazurenko prodaje imovinu u Crnoj Gori, te da su za kupovinu zainteresoavni turski investitori, ali hoteli u Budvi i Kolašinu i dalje posluje pod ovom firmom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com