Političari pripadnicama ljepšeg pola čestitali Osmi mart - Volim Podgoricu

Političari pripadnicama ljepšeg pola čestitali Osmi mart 

Socijalistička narodna partija Crne Gore, predsjednik Demokrata Aleska Bečić, predsjednik DNP Milan Knežević i prerdsjednički kandidat i funkcionerka SDP-a Draginja Vuksanović svim pripadnicama ljepšeg pola čestitali su 8.mart, Međunarodnog dana žena.

SNP: Žene poštovati svaki dan 

Iz SNP-a poručuju da 8. mart ne treba da bude jedini dan kada se sjećamo prava i položaja žena. Žena mora biti poštovana tokom cijele godine, ističu oni.

Iz te partije svim pripadnicama nježnijeg pola, žele srećan Međunarodni praznik žena – 8. mart.

Oni poručuju da je Dan žena počeo da se obilježava kao dan borbe za  socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost žena i muškaraca.

Dodaju da se njihova partija zalaže za poboljšanje položaja žena u društvu, i u tom pravcu dosta treba da se uradi, naročito kada je riječ o borbi protiv nasilja u porodici.

“Žene su stub porodice i društva. Hrabre, odvažne i posvećene… Drage dame, srećan vam 8. mart”, navodi s eu saopštenju SBP-a.

Knežević: Za žene sve pravedniji status

Knežević podsjeća da je 8. mart datum, kojim se obilježava politička i socijalna ravnopravnost žena i muškaraca, da je prvo obilježen 1909. u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke partije te zemlje.

Dodaje da se to dogodilo uz predlog da se proglasi Dan žena na inicijativu Njemice Luiz Cic, čiju je misiju potom nastavila njena sunarodnica Klara Cetkin.

Knežević ukazuje da, nakon sticanja prvih prava na rad, žene imaju sve pravedniji status u duhu evropskih standarda na svim poljima kulture, nauke, umjetnosti, političkog i ukupnog društvenog života.

Smatra da takav trend u duhu rodne ravnopravnosti nezaustavljiv u zemljama svijeta, na Balkanu, i u Crnoj Gori.

Vuksanović: Želim da budem glas svih žena 

“Kada posmatramo žene u Crnoj Gori, tradicionalno, crnogorska žena je žena koja je i temelj kuće, svoga roda i svoga doma. Ona je bila ratnica, čekajući iz rata svoga oca, muža, brata i sina. Žene Crne Gore su danas ugledne i uspješne ljekarke, naučne radnice, prosvjetne radnice, umjetnice, uspješne žene iz drugih oblasti života”, navodi Draginja Vuksanović.

Dodala je da želi da bude glas svih tih žena, posebno glas obespravljenih žena, onih koje rade u turizmu i ugostiteljstvu, radnica koje rade u trgovini, a koje moraju znati koliko im je radno vrijeme, onih koje nemaju praznike, a koje se muče i zarađuju za svoju djecu.

Ističe posebnu potrebu da se na ovim predsjedničkim izborima afirmiše ideja promjena. Dodaje da su promjene  nužne i potrebne.

“Vrijeme je naš saveznik, i mi ćemo na ovim izborima pobiediti i dobiti prvu ženu predsjednicu u istoriji Crne Gore. Sa pobjedom na predsjedničkim izborima, počinju i promjene u svim oblastima društvenog života Crne Gore. Želimo da vratimo slobodu građaninu Crne Gore, želimo Crnu Goru za sve građane bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripadaju.”, poručila je Vuksanović.

Demokrate partner za ostvarivanje prava žena

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić poručio je da u svakom trenutku djelovanja te partije žene imaju nepokolebljive borce protiv pošasti sa kojima se suočavaju, i partnere u borbi za ostvarivanje svih vaših prava.

”Drage naše, sa punim osjećanjem ponosa na vašu ulogu u crnogorskoj istoriji, tradiciji i kulturi, kroz koju ste bile i majke, državši crnogorske porodice i domove na okupu, i brižne sestre i supruge,  i aktivne saučesnice i saborkinje u svim našim pregnućima kroz buku i bijes istorije, i najljepši vid našeg postojanja kroz vjekove, želim vam da i u savremenom dobu ostvarite punu ravnopravnost sa muškarcima, ne samo na papiru, već u svim segmentima života, što vam po svemu pripada”, poručuje Bečić.

On dodaje da na današnji praznik niko ne smije ostati slijep na probleme sa kojima se i danas žene suočavaju u borbi za odbranu svojih prava.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com