Laura Kovesi, Državna tužiteljka Rumunije posprema iza brave sve redom: premijera, ministre, gradonačelnike, sudije, tužioce…preko 600 elitnih političara! - Volim Podgoricu

Laura Kovesi, Državna tužiteljka Rumunije posprema iza brave sve redom: premijera, ministre, gradonačelnike, sudije, tužioce…preko 600 elitnih političara!

Heroina pravosuđa u opsežnoj i kratkoj akciji protiv kriminala pospremila je iza brave do danas preko 600 optuženih, odreda političku i inu kremu Rumunije!

U prosjeku dnevno obradi i optuži čeriri osumnjićena dok u pritvor ide ne samo osumnjićeni nego i cijela njegova porodica. Raspon kaznenih djela od utaje poreza, mita i korupcije do nepotizma i raznih oblika privrednog kriminala povezanog s politikom.

Sve vrijeme pa i danas ispred sjedišta njene kancelarije veliki broj novinara kampuje dok svako malo maskirani specijalci dovode nove klijente. Ponekad i cijeli autobus, napisao je na svom profilu novinar Željko Huljev, a mi ćemo još dodati:

Odluka premijera Rumunije Victora Ponta da cijela vlada podnese ostavku neće biti kraj njegovih problema, a ni njegovih ‘pajdaša’ iz vlade. Sijaset političara, gradonačelnika, sudija i tužioca na popisu je velike antikorupcijske akcije koja je sasvim drugačija od bilo koje druge u istočnoj Evropi, a vodi je neumoljiva glavna tužiteljka Laura Codruţa Kovesi (42).

S kim si takav si, satanisti Ponta i Netanjahu

“Prije 2005. godine, rumunsko pravosuđe nije bilo nezavisno. Zato i nije bilo dovoljno hrabrosti pokrenuti složene istrage protiv visokih dužnosnika”, izjavila je Kövesi u intervjuu koji je dala prije nego je Ponta podnio ostavku.

Specijalna agencija za borbu protiv korupcije, poznata po akronimom DNK, osnovana je 2003. Dugo vremena nije imala nekakve rezultate. Danas ima 120 tužilaca koji rade na više od 6.000 slučajeva. Prošle je godine ova agencija uspješno procesuirala 24 gradonačelnika, pet poslanika, dva bivša ministra i bivšeg premijera te više od 1.000 drugih pojedinaca, uključujući i sudije i tužioce, sa stopom osudjenosti iznad 90%.

“Ove godine istražili smo 12 posla u parlamentu, od kojih su dvojica bivši ministri”, kaže Kövesi, koja je 2013. postala šefica DNK-a. “Obradili smo dva ministra, od kojih je jedan u pritvoru. Gradonačelnik Bukurešta, Sorin Oprescu, uhapsen je nakon što je optužen za uzimanje mita od kompanija kojima su dodijeljeni ugovori sa gradom.

Naravno, premijer Ponta je najveći ”zgoditak”. Prema riječima Kövesi, istraga oko premijera trajala je četiri mjeseca. Optužen je zbog višestrukih krivotvorenja, pranja novca koji se odnosi na razdoblje između 2007. i 2008. godine dok je još bio državni advokat.

No, nastaviće se istraživati i aktivnosti dok je vršio dužnost premijera. Zanimljivo je da mu je parlament odbio dati imunitet.

Građani su impresionirani aktivnostima DNK-a. Prema jednoj nedavnoj anketi preko 60% ljudi izjavilo je da vjeruje agenciji, dok je samo 11% izjavilo kako vjeruje parlamentu. Naravno, nisu svi sretni zbog aktivnosti DNK-a. Ne prođe ni jedan dan da se mediji ne obruše na Lauru Kövesi. Nije teško pogoditi čiji su mediji!

Nakon što je službeno podignuta optužnica, Ponta je prozvao tužiteljku kako je jedini problem Rumunije “opsesija potpuno neprofesionalnog tužitelja koji izmišlja činjenice i neistinite situacije od prije 10 godina”. Neki mediji su kritizikovali korištenje metode prisluškivanja, ukazujući kako je to ponašanje preuzeto iz Securitatea, strašne tajne policije iz komunističkg razdoblja.

Kövesi je odbacila te navode, rekavši da je takvo praćenje alat koji se koristi diljem svijeta i u svim zemljama članicama EU. Nije ostala dužna ni premijeru u ostavci: “Prije nego što sam postala glavna tužiteljka DNA, bila sam glavni tužitelj Rumunije punih šest godina, pa sam posljednjih devet godina imala dovoljno vremena da se naviknem na ovakve izjave i medijske skriptivane prozivke”, rekla je.

”Najveći izazovi za tužioce dolaze od političara. Svake dvije sedmice dolaze s novim zakonom koji pokušavaju promijeniti ili izmijeniti postojeće odredbe, čak izmijeniti kazneni zakon kako bii ograničili naše mogućnosti istraživanja. Ono što je najzanimljivije nikada ne pokušavaju poboljšati zakonodavstvo kako bi nam olakšali ovaj stresan i težak posao.

Uz sve to snažna EU podrška rumunskoj vladi otežavala je i ometala napore i nezavisnost DNK-a. Pred nama je dugačak put da iskorijenimo zlo zvano umrežena korupcija. Mislim da su aktivnosti DNK-a promijenile mentalitet rumunskih građana.

Sada su svjesni da ne moraju plaćati mito kako bi imali svoja prava” rekla je neumoljiva ženska verzija slavnog Eliota Nesa, Laura Codruţa Kovesi.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com