U Crnoj Gori ne postoji lijek za hipotenziju: “Nizak pritisak nije patološko stanje koje zavrjeđuje angažman države” - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori ne postoji lijek za hipotenziju: “Nizak pritisak nije patološko stanje koje zavrjeđuje angažman države”

Predstavaljena je nova lista ljekova u Crnoj Gori. Iz Ministarstva poručuju da će ona doprinijeti savremenijem i kvalitetnijem liječenju.

Lista je, kažu, proširena, ali su sa nje i uklonjeni prevaziđeni ljekovi. Medju ljekovima koji više nijesu u prometu  su i oni za nizak krvni pritisak. Ima, međutim, onih kojima su, kako tvrde, takvi ljekovi potrebni.

Članica Komisije za izradu liste ljekova, Olgica Knežević  kazala  je, međutim,  da su ljekovi za hipotenziju uklonjeni sa liste.

“Oni više nijesu u primjeni, nijesu u prometu. Takvih ljekova nema na listi, nema ih u proizvodnji“, kaže Knežević i dodaje:

“Nizak krvni pritisak nije patološko stanje koje zavrjeđuje angažman države. Nizak pritisak jeste problem, nije patološki, ali je neprijatan, jeste ograničen život osobi koja ima nizak krvni pritisak. To je problem koji se, međutim, može regulisati i drugim dijetetsko-higijenskim režimom regulisati“, tvrdi Knežević.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović  navodi da su u Komisiji koja je izradila listu ljekova bili konstantno angažovani  dodatni konsultanti iz različitih oblasti medicine.

U vezi sa tim Hrapović kaže sa su sa liste uklonjeni oni ljekovi koji više ne daju efekte.

“To je medicina i struka pokazala i to smo morali da prihvatimo, uvažavajući savremene svjetske standarde“, navodi ministar Hrapović.

Ministar, međutim, kaže da će svaku primjedbu i zahtjeva pacijenata razmotriti i adekvatno na to odgovoriti.

“Sve što je prihvatljivo i medicinski opravdano mi ćemo da uvažimo. Lista ljekova se ne donosi da bi bila trajna, nego upravo da bi trpjela promjene. Praksa će pokazati što trebamo da uklonimo, a što da dodamo na listu“, rekao je ministar Hrapović.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com