Evo kada će Podgorica dobiti novi bazen - Volim Podgoricu

Evo kada će Podgorica dobiti novi bazen

Podgorica je konačno dobila zatvoreni vaterpolo bazen u sklopu Sportskog centra Morača.  Biće otvoren sljedeće sedmice. Koliko je ovo zdanje važno za Podgoricu najbolje govori i to što je iz Vaterpolo saveza najavljeno da će upravo meč preliminarnog dijela Svjetske lige u vaterpolu, između Crne Gore i Srbije,  biti odigran u ovom bazenu. I građani će moći da koriste bazen. Cijene ulaznica, kako je saopšteno CdM-u, biće pristupačne.

Ekipa CdM-a imala je ekskluzivnu priliku da zajedno sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Migom Stijepovićem, obiđe novo velelepno zdanje koje ispunjava svjetske standarde. Projekat je koštao 2,2 miliona eura.

Stijepović je zadovboljan urađenim. Tvrdi da je projekat završen u rokovima, a ono što je usporilo samo otvaranje je tehnički pregled i intervencije na samom bazenu koje nijesu bile predviđene projektom.

“Cilj je bio da napravimo reprezentativan objekat koji će služiti kako za razvoj plivačkih sportova, tako i građanima u rekreativne svrhe, kakav Podgorica odavno zaslužuje. Realizacijom ovog projekta stvoreni su i uslovi za osnivanje vaterpolo plivačkog kluba Podgorice, što će doprinijeti da naš Vaterpolo savez nastavi uspješne nastupe na evropskim i svjetskim takmičenjima. Radi se o složenim radovima prema modernom projektnom rješenju, kakvo se po prvi put realizuje u našoj državi”, ispričao je Stijepović tokom zajedničkog obilaska bazena.

Bazen je opremljen svim pratećim sadržajima, urađenim po međunarodnim standardima. Prilagođen i osobama sa invaliditetom.

Gradonačelnik je za CdM kazao da se u neposrednoj blizini bazena gradi multifunkcionalna sala za dvoranske sportove poput košarke, odbojke, rukometa, malog fudbala i borilačkih sportova, uz montažno-demontažni bazen, u okviru SC Morača.

“Realizacijom ovog projekta dobićemo najljepši objekat u ovom dijelu Evrope. Projekat se realizuje u formi privatno-javnog partnerstva sa Košarkaškim savezom, a njegova ugovorena vrijednost je 4,2 miliona eura”, rekao je prvi čovjek grada.

Stijepović je za CdM potvrdio da je gradska uprava, za vrijeme njegovog mandata,  vodila računa o sportu. Potkrijepio je gradonačelnik ovo i konkretnim projektima.

“Za ulaganja u sport, Glavni grad, sa partnerima, izdvojio je u mandatu ove uprave  oko 22 miliona eura. Nabrojaću samo krupnije projekte, kao što su je fudbalski kamp sa dva terena “FK Kom” na Zlatici, izgradnja terena “FK Mladost Lješkopolje”, rekonstrukcija stadiona “Trešnjica” i izgradnja terena sa vještačkom travom, izgradnja moderne Kuće fudbala na Starom Aerodromu, Studentske sportske dvorane i kulturnog centra”, naveo je gradonačelnik.

Tu se ne završava lista.

“Izgrađeno je deset novih poligona, a više desetina je u značajnoj mjeri rekonstruisano. U svim dijelovima grada postavljene su i 22 multifunkcionalne sprave za trening na otvorenom. Takođe, u narednom periodu u saradnji sa partnerima, počeće i radovi na izgradnji potpuno novog terena za trening fudbalera sa najsavremenijim rekvizitima u okviru trening kampa na Starom aerodromu. Imamo saradnju sa klubovima i pojedincima za čije aktivnosti je izdvojeno oko pet miliona eura, koji se, gotovo na dnevnoj osnovi, javno zahvaljuju Glavnom gradu na podršci”, istakao je Stijepović u razgovoru za CdM.

Realizacija brojnih projekata u toku

No, vremena za stajanje nema, kaže gradonačelnik. Jedan važan projekat (bazen) je završen, ali je u toku realizacija brojnih kapitalnih projekata u gradu.

Na listi najbitnijih je izgradnja Bulevara kroz Donju Goricu.

“Ovo je veoma značajan kapitalni infrastrukturni projekat  koji predstavlja prirodnu vezu sa budućom jugozapadnom obilaznicom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda, a njegova vrijednost, sa eksproprijacijom, iznosi preko 12 miliona eura.  Radovi na Bulevaru kroz Donju Goricu su već počeli, a odnose se na izgradnju  saobraćajnica sa svim pratećim sadržajima koja se prostire od raskrsnice sa Ulicom Miloja Pavlovića do početka treće trake u Kokotima u dužini od 3,3 kilometra.  Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj Vlade Crne Gore. Rok za završetak radova je devet meseci”, tvrdi prvi čovjek grada.

 

I to nije sve. Stijepović kaže da se paralelno sa izvođenjem radova na ovom Bulevaru, intenzivno radi i na izgradnji druge faze obilaznice u Golubovcima, od skretanja ka aerodromu do kružnog toka u Mojanovićima.

“Ova dionica predstavlja saobraćajnu spojnicu čitave obilaznice čijom izgradnjiom će se zaokružiti kompletan projekat obilaznice vrijedan preko 30 miliona eura. Glavni grad je uradio mnogo u prethodnom periodu kada su u pitanju ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu.  Za izgradnju i rekonstrukciju ulica uloženo je preko 10 miliona eura. Pored toga, za asfaltiranje i probijanje puteva uloženo je oko 13 miliona eura”, jasan je on.

Šest miliona eura za gradsko pozorište

Stijepović najavljuje i projekte iz oblasti kulture. U toku je izgradnja gradskog pozorišta, takođe jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata u Podgorici, a cjelokupna investicija iznosi oko šest miliona eura.

“Zgrada Gradskog pozorišta, koje je napunilo 66 godina postojanja bez sopstvenog objekta, imaće dvije scene za održavanje predstava. Cilj projekta je da sve što je neophodno bude svedeno na jedan prostor koji sadrži lutkarsku scenu, dramsku, izvedbeni program, opremu, kao i administraciju”, najavio je Stijepović.

Koliko u gradskoj upravi brinu o kulturi, Stijepović navodi da su u mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu je povećavan i u prethodne tri godine izdvojeno je više od deset miliona eura kada su pitanju tekući odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu osam miliona eura.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com