Izgradnja vrtića ide po planu - Volim Podgoricu

Izgradnja vrtića ide po planu

Projekat “Izgradnja sedam novih predškolskih ustanova  i renoviranje postojeće predškolske infrastrukture u Crnoj Gori“ realizuje se uspješno. To je ocijenjeno na sastanku generalne direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijane Nikolić Vučinić i načenice Direkcije za predškolsko i inkluzivno obrazovanje Tamare Milić sa Jael Dutileul savjetnicom za obrazovanje Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), iz čijeg kredita se finansira ovaj projekat.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, projekat je vrijedan 17 miliona eura, a njime je predviđena izgradnja  sedam vrtića i to: četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i Ulcinju.

Dutileul je izrazila zadovoljstvo zbog skorog završetka radova na vrtiću na Starom aerodromu, čime će Podgorica dobiti još jedan novi vrtić vrijedan 2,7 miliona eura, a kapaciteta oko 340 djece.

“Ocijenjeno je da je od velikog značaja nedavno otklanjanje smetnji za početak pokretanja procedura za izgradnju vrtića u Ulcinju, nakon što je Opština na Vladu Crne Gore prenijela pravo raspolaganja zemljištem na kome je planirana gradnja vrtića”, dodaju iz Ministarstva.

Za sada je, kako navode, kroz ovaj projekat u Podgorici izgrađen jedan objekat u Zagoriču, kapaciteta za preko 200 djece, a radovi na vrtiću na Starom aerodromu biće završeni u prvoj polovini ove godine.

“Na preostalih pet objekata se radi i oni su u različitim fazama. Za objekte u Tuzima i Baru se radi na izboru izvođača radova, za objekat u Pljevljima uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju, a za objekat u Bloku 6 u toku je izrada glavnog projekta”, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, na sastanku je predstavljen napredak u dijelu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Dosadašnja realizacija obaveza koje proističu iz Strategije ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori 2016-2020, a bilo je riječi i o implementaciji novih zakonskih rješenja u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i o značaju interaktivnih službi za povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem”, dodaju oni.

Doprinos CEB-a, kako ističu,  razvoju predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori je izuzetan, ne samo u dijelu izgradnje dodatnih kapaciteta, već i u sticanju znanja o projektovanju vrtića, kako bi se kroz arhitektonska rješenja postigli najbolji uslovi za boravak mališana.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com