Kuhinja Danila Jevtića: ZAČINI GLAVNO ORUŽJE U KUHINJI, PIVO POSEBAN SASTOJAK - Volim Podgoricu

Kuhinja Danila Jevtića: ZAČINI GLAVNO ORUŽJE U KUHINJI, PIVO POSEBAN SASTOJAK

Kada pomislite na kreativan posao, od kojeg se uz to može dobro živjeti vjerovatno su i vama prve asocijacije: pisac, dizajner, stručnjak za PR i marketing, kreator video igrica. Za Danila Jevtića najkreativniji posao je kuvanje, kojim se bavi pet godina. Rođeni Nikšićanin, završio je Fakultet za turizam i hotelijerstvo, da bi mu kuvanje od hobija preraslo u stalno zanimanje. Završio je školu kuvanja kod poznatog crnogorskog kuvara i predsjednika Udruženja šefova kuhinja Crne Gore Vuksana-Vuka Mitrovića. Trenutno je zadužen da oduševi hranom goste hotela Splendid.
Kako si odlučio da se baviš kuvanjem?


Kuvanjem sam odlučio da se bavim sasvim slučajno. Po prirodi sam radoznao i volim da eksperimentišem, a još od malih nogu me privlačila ta kreativnost koja se može izraziti u kuvanju. Mislim da je kuvarstvo kreativan zanat i da se čak može nazvati umjetnošću.

Šta je Danilov stil u kuhinji? Koje jelo posebno voliš da spremaš, a šta najmanje voliš?
Stil zavisi od raspoloženja, uglavnom volim da pustim mašti na volju.
S obzirom na to da sam ljubitelj italijanske kuhinje, obožavam da spremam razne paste i da eksperimentišem sa sosevima. A šta najmanje volim? Na ovo je teško odgovoriti, jer u spremanju svakog jela možete uživati, ukoliko znate da mu uz to dodate lični pečat. Upravo taj pečat se teže dodaje našim tradicionalnim jelima, koja se spremaju po istim receptima već generacijama. Stoga, hajde da kažemo da se najmanje radujem spremanju jela kao što su kačamak ili cicvara.

Šta je “glavno oružje” u pripremi ukusnih jela?
Definitivno začini. Još ako su svježi, u mojoj kuhinji zauzimaju počasno mjesto.
Sastojak koji posebno voliš da dodaješ jelima?
Ja volim pikantna jela, što znači kombinaciju dosta sastojaka i dobrih začina, za bogatstvo ukusa. Pored začina, prijatelji se često šale da je moj drugi najbolji prijatelj u kuhinji pivo. Iako djeluje neuobičajeno, pravi kulinarski majstori znaju da je pivo nezaobilazan sastojak jela od mesa, kako pečenim, tako i kuvanim. Pivo odlično ističe i stapa određene ukuse jela, a garantujem da je gulaš sa junećim mesom i uz dodatak Nikšićkog Tamnog piva jelo kojem niko ne bi odolio.

Da možeš neku stranu kuhinju da “preseliš” u Crnu Goru, koja bi to bila i zašto?


Da imam tu super-moć – preselio bih indijsku kuhinju, koja je objedinila dosta različitih stilova i uticaja kuhinja iz cijelog svijeta, a opet zbog svoje pikantnosti i posebnih začina, predstavlja jedinstven gastronomski užitak za čula ukusa i mirisa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com