Home / NOVOSTI / Hronika / CRNOGORAC UHAPŠEN U ŠVEDSKOJ

CRNOGORAC UHAPŠEN U ŠVEDSKOJ

 

Policija Kraljevine Švedske je juče u Štokholmu lišila slobode J.H. (39) iz Ulcinja, po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica. Ovo lice se potraživalo u okviru akcije „Mak / Hunt“ koju su u oktobru 2015. godine zajednički realizovale policije Crne Gore i Hrvatske.

Naime, policija Švedske je, 12.03.2018. godine, lišila slobode J.H. po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, raspisanoj na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici radi vođenja krivičnog postupka u našoj državi zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Slijedi komunikacija između nadležnih organa dvije države radi ekstradicije ovog lica Crnoj Gori.

Podsjećamo da su službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore – Odsjeka za borbu protiv droge, 22. oktobra 2015. godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom Republike Hrvatske, realizovali višemjesečnu policijsku akciju koja je na našoj teritoriji sprovođena pod kodnim nazivom „Mak“ a u Hrvatskoj pod nazivom „Hunt“ (Hant).

Međunarodna akcija „Mak / Hunt“ je bila usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika, a tokom njenog sprovođenja na teritoriji obje države pronađeno je i oduzeto: 3.3 kg kokaina (Hrvatska), 1.55 kg heroina (Crna Gora), 21 kg marihuane tipa skank (Crna Gora), pola kilograma hašiša (Hrvatska), 800 tableta ekstazija (Hrvatska), 100 grama opojne droge amfetamin (Hrvatska) i 1 kg smješe koja služi za miješanje sa heroinom (Crna Gora).

Krivične prijave su tada podnijete protiv ukupno 29 lica – 18 lica u Crnoj Gori i 11 lica u Hrvatskoj. Krivična prijava je tada podnijeta i protiv J.H. za kojim je zatim i raspisana međunarodna Interpolova potjernica NCB Interpol-a Podgorica na osnovu koje je J.H. i lišen slobode u Švedskoj.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *