Home / NOVOSTI / Hronika / Martinović: Vrh države ima dobrovoljce u svakom poslu

Martinović: Vrh države ima dobrovoljce u svakom poslu

To su samo marionete vrha države, oni u svakom poslu imaju dobrovoljce. Ići ćemo do Strazbura, dok ne budu privedeni pravdi svi koji su učestvovali. Zna se ko je naredio sve što se dešavalo te večeri”, kazao je “Vijestima” Milorad Mijo Martinović nakon izricanje presude dvojici optuženih za njegovo brutalno prebijanje u oktobru 2015. godine.

Pripadnici Specijalne antiterorističke (SAJ) jedinice Boro Grgurović i Goran Zejak osuđeni su juče na po godinu i pet mjeseci zatvora jer su počinili krivično djelo mučenje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama.

Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović, koja ih je osudila na po godinu robije za mučenje, i po pola godine za nanošenje teških tjelesnih povreda, izričući im jedinstvene kazne zatvora od po godinu i pet mjeseci.

Sutkinja ih je oslobodila optužbi za uništenje i otuđenje tuđe stvari jer nije dokazano da su oni nakon prebijanja polomili i Martinovićev automobil. Obrazlažući presudu, sutkinja Rabrenović je istakla da su dobili minimalne zatvorske kazne za ta djela, zato što ranije nijesu osuđivani i jer su porodični ljudi koji imaju djecu.

Ona nije našla otežavajuće okolnosti za Grgurovića i Zejaka. Sutkinja je kazala da je dokazano da su dvojica pripadnika SAJ-a prebili Martinovića, a što je utvrdila iz iskaza oštećenog i njegovih saputnika u vozilu, uvida u video-snimak, kao i medicinske dokumentacije i svjedočenja vještaka.

„Okrivljeni nijesu sporili da su zadali udarce Martinoviću, ali su rekli da se agresivno ponašao, što nije utvrđeno iskazima svjedoka”, navela je Rabrenovićeva.

Ona je rekla da su saslušana 53 pripadnika SAJ-a, ali da “video-snimak događaj predstavlja drugačije”.

Objašnjavajući zašto ih je oslobodila za uništenje vozila, sutkinja je navela da DNK vještačenjem bombe nije utvrđeno podudaranje materijala sa nijednim od 53 sajovca, pa ih je “sud u sumnji oslobodio krivice”.

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo su dvojica, koji su se dobrovoljno prijavili, završili na optuženičkoj klupi. Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković ranije je pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja pripadnika jedinioce kojom je komandovao, a koji su tukli građane te večeri.

On je od toga odslužio 20 dana zatvora u Spužu, nakon čega je ostatak kazne proveo na liječenju u bolnici Brezovik. Odobren mu je i uslovni otpust od mjesec i po dana prije isteka zatvorske kazne.

Prelević: Razočaravajuće minimalne kazne za tako teška djela

Direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević rekla je da je utvrđivanje krivice optuženih očekivano, ali da su razočaravajuće kazne u zakonskom minimumu za tako teška djela.

“Posebno imajući u vidu bezobziran način izvršenja, kao i to što okrivljeni nisu pokazali nikakvo kajanje.

Posebno je zastrašujuće to što su ostali pripadnici SAJ-a, koji se vide na snimku da su učestvovali u prebijanju Milorada Martinovića i dalje u državnim uniformama i imaju pravo da primjenjuju silu prema građanima”, istakla je Prelevićeva.

Ona je “Vijestima” potvrdila da Ustavni sud još nije dobio izvještaj Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici o dodatnim radnjama koje su bili dužni da sprovedu na osnovu odluke Ustavnog suda od 8. februara 2018. u istrazi mučenja Mija Martinovića.

Ustavni sud je ranije usvojio ustavnu žalbu Martinovića i naložio tužilaštvu da dodatno ispita ko ga je sve tukao te večeri.

Begović: Žalićemo se jer je kazna previsoka 

Branilac optuženih advokat Zdravko Begović najavio je da će se žaliti na odluku suda.

Njegovi branjenici nijesu se juče pojavili na izricanju presude.

Na pitanje “Vijesti” kako komentariše optužbe koje su se mogle čuti u javnosti da su njih dvojica dobrovoljno preuzeli krivicu za ostale pripadnike te jedinice, advokat je rekao da to treba pitati tužilaštvo.

“Što se mojih branjenika tiče, oni su u svojim iskazima pred sudom rekli da su reagovali u skladu sa zakonskom procedurom. To što su glasine bi bilo mudrije pitati ljude iz tužilaštva koji su vodili istražni postupak”, rekao je advokat. Tužiteljka Danka Ivanović Đerić juče nije odgovarala na pozive i SMS poruku “Vijesti”.

Advokat je pretpostavio da će se na odluku žaliti i tužilaštvo zbog dijela u kome su policajci oslobođeni.

„Nije u redu da komentarišem nepravosnažne sudske presude, ali negdje u završnim riječima ja sam već tvrdio da je u rukama sudije za istragu vruć krompir. Pritisak javnosti je umnogome doprinio visokoj kazni, ali sve ćemo znati nakon odluke Višeg suda”, rekao je Begović.

Vijesti

loading...

One comment

  1. DPS banda broji svoje poslednje dane! DPS je najsramnija druzina izdajnika koja je hodala Svetom Crnogorskom zemljom! Sa njima treba u smetliste istorije i napuniti zatvore DPS funkcionerima, eto to nam je izlaz iz krize!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com