PREMINULA DAN NAKON IZLASKA IZ BONICE: Odbijen predlog za novo vještačenje zbog smrti Ivane Šoć - Volim Podgoricu

PREMINULA DAN NAKON IZLASKA IZ BONICE: Odbijen predlog za novo vještačenje zbog smrti Ivane Šoć

Sudija podgoričkog Višeg suda Vesna Moštrokol, odbila je predlog advokata Zdravka Begovićai njegovog branjenika Dragana Obradovića za novo vještačenje zbog smrti Ivane Šoć. Obradović je prvookrivljeni ljekar za nesavjesno liječenje Ivane, a okrivljene su i Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić.

Begović je kazao da odbrana traži  novo vještačenje koje će, kako smatra, u skladu sa doktrinom i čašću uraditi oni koji su stručni za to.

“Dežurni ljekar ne može da pije kafu za vrijeme vizite i da sprema predavanja za fakultet. Treba da se bavi stanjem pacijenta koje je bitno”, kazao je danas otac stradale Ivane Šoć, Miladin.

Klinički centar Crne Gore dostavio je dopis Sudu u kojem se navodi da 2011. godine KC nije imao aparat za vantjelesnu oksigenaciju, te da je nabavljen u junu 2014. godine.

“Znam da su 2010. godine pacijenti slati u zagrebačku kliniku, gdje taj aparat postoji. Ako KC nema aparat, to znači da svi treba da pomremo. Da su mi rekli da mogu, ja bih Ivanu prebacio na drugu kliniku gde taj aparat imaju”, rekao je Miladin Šoć.

Na prošlom suđenju medicinski vještaci iz Zagreba Davoj Majer i Miroslav Lisić saopštili su da bi šansa da preživi pokojna Ivana, da je bila na Intenzivnom odjeljenju, bila deset odsto i da je bila na aparatu za disanje imala šanse da preživi od 40 do 50 odsto.

Istakli su da nakon njenog otpuštanja iz bolnice, šansa da preživi u kućnim uslovima gotovo nije postojala.

Preminula dan nakon izlaska iz bolnice

Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, nakon čega je otpuštena u teškom stanju i nepuna 24 sata nakon toga preminula je na Cetinju.

Pored teške kliničke slike, u toku epidemije svinjskog gripa, ljekari nijesu posumnjali na taj virus niti su dali adekvatnu antivirusnu terapiju, kako je to preporučilo Institut za javno zdravlje nakon uputstva Ministarstva zdravlja.

Obdukcija je pokazala da je smrt nastala zbog ugušenja usljed teškog otoka pluća, koji je nastao usljed infekcije virusom gripa H1N1.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com