Registrovano 17 slučajeva malih boginja - Volim Podgoricu

Registrovano 17 slučajeva malih boginja

Od početka godine i zaključno sa 12. martom, u Crnoj Gori se je ukupno registrovano 16 pacijenata sa laboratorijski potvrđenom dijagnozom malih boginja – morbila, dok je kod jednog oboljelog dijagnoza uspostavljena na osnovu kliničke slike.

Najveći broj oboljelih su inficirani izvan Crne Gore ili su povezani sa uvozom virusa (70,6 odsto), jedan slučaj je klasifikovan kao endemski, dok precizan izvor inficiranja nije utvrđen kod četiri slučaja koji su još uvijek predmet epidemiološke obrade.

Najpogođenije grupe su djeca mlađa od pet godina (58,8 odsto) a zatim odrasli stariji od 30 godina (29,4 odsto), Po jedan oboljeli se nalazi u uzrasnoj grupi od 10 do 15 i od 15 do 20 godina. Šesnaest oboljelih  (94,1 odsto) nije vakcinisano ili za njih ne postoje validni podaci o ranije sprovedenoj vakcinaciji. S obzirom na uzrast i okolnosti obolijevanja najvjerovatnije se radi o nevakcinisanim osobama.

Radi sprječavanja daljeg širenja obolijevanja u populaciji, svi oboljeli su liječeni u nadležnim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore, pri čemu se trenutno na bolničkom liječenju nalaze dva oboljela pacijenta. Istovremeno, mikrobiološka i epidemiološka istraživanja se trenutno sprovode kod više sumnjivih slučajeva, čiji broj je uobičajen za ovu fazu obolijevanja u populaciji.

Iako su zbog zaraznosti virusa morbila ograničene učinkovitosti, nespecifične mjere prevencije, kao što su samoizolacija osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelima tokom perioda zaraznosti, kao i njihovo praćenje, moraju se sprovoditi u opštoj populaciji sa ciljem daljeg preveniranja obolijevanja.

Jedina specifična i visoko učinkovita mjera prevencije obolijevanja od morbila je vakcinacija svih osjetljivih i nezaštićenih osoba.

 (Vijesti)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com