VASILIJE MILIČKOVIĆ: Odustajem od kandidature, ali imam samo jedan uslov! - Volim Podgoricu

VASILIJE MILIČKOVIĆ: Odustajem od kandidature, ali imam samo jedan uslov!

Nezavisni kandidat Vasilije Miličković uslovio je povlačenje kandidature za predsjednika opozicionom podrškom i izmjenama izbornog zakona, dok ostali opozicioni kandidati tvrde da neće odustati od učešća na izborima. Miličković je pozvao opoziciju da podrži izmjene izbornog zakona kojim bi se omogućilo glasanje na tzv. “otvorenim listama”, dok profesor Đorđe Blažić i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač tvrde da su se kandidovali jer opozicija nije uspjela da se dogovori u vezi sa zajedničkim kandidatom.

“Ja odustajem od kandidature, ali ima jedan uslov. To je da u Skupštini podnesu zahtjev za izmjene izbornog zakona za otvorene izborne liste. Ja sam im sve to pripremio. Njihov je zadatak je da dignu dva prstića. Ja ću odustati jer sam postigao cilj – vratio sam slobodu crnogorskom narodu”, kazao je Miličković za “Vijesti”.

Demokratski front (DF), Građanski pokret URA i Demokrate podržale su kandidaturu Mladena Bojanića, Socijaldemokratska partija (SDP) kandidovala je Draginju Vuksanović, dok je kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je već kandidature Miličkovića, Kalača i lidera Prave Crne Gore Marka Milačića, dok Blažić tek treba da preda potpise. I pored poziva dijela opozicije da se “manji kandidati” povuku iz izborne trke, kako bi se spriječilo rasipanje opozicionih glasova, većina kandidata to neće učiniti. Miličković je podsjetio da je u najavi predsjedničke kampanje kazao da će odustati od kandidature ako opozicija do 3. decembra predloži nestranačkog kandidata, što oni nisu uradili. Ističući da ga niko od lidera opozicije nije pozivao na pregovore o zajedničkom kandidatu, Kalač je upozorio da partijski čelnici nemaju pravo da sad od njega traže da se povuče iz izborne trke.

“Da smo bili učesnici u kreiranju opozicionog stava za predsjedničke izbore, nikada se ne bismo složili sa stavom da je za prvi krug najbolje rješenje jedan kandidat. Jednostavno u prvom krugu nije moguće okupiti svu opoziciju pod jednim imenom. Tek drugi krug postaje šansa za opoziciju jer će broj glasova izdiferencirati najboljeg kandidata. Taj kandidat, koji potvrdi svoju snagu, vjerovatno više zaslužuje podršku u drugom krugu”, kazao je Kalač, dok su u Pravoj Crnoj Gori kazali da nema potrebe za povlačenjem kandidatura jer “nema straha od rasipanja glasova Dontovim količnikom”.

Blažić: Ne biraju samo partijski vojnici

Blažić ističe da je nezahvalno nagađati o šansama kandidata koji se nikada ranije nisu oprobali na političkoj sceni. Time se, smatra on, vrijeđa dostojanstvo birača koji nisu partijski vojnici.

“Moja je kandidatura bila podstaknuta saznanjem da se ne može pronaći nezavisan i kredibilan kandidat opozicije. Predsjednički izbori ne služe za skidanje odgovornosti sa stranačkih lidera, već za otpočinjanje stvarnih društvenih promjena. Zato pozivam partije opozicije da ne rasipaju glasove i stanu iza onog nezavisnog kandidata koji može da odgovori izazovima funkcije predsjednika”, kazao je Blažić.

“Egzotični kandidati” se neće povući

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da će se predsjednička trka svesti na tri različita politička pravca, zbog čega ne treba očekivati uspjeh “egzotičnih kanidata”.

“Svi koji su svjesni da ne mogu ostvariti značajan rezultat, pa kroz očigledne zloupotrebe prikupljaju potpise, teško će odustati od kampanje. Razloge treba tumačiti različito od osobe do osobe. Kod nekoga su korektni i ogledaju se u želji za prostorom da se promiviše koncept i ideja, poput ekološke države. Negdje je to bliska veza sa nereformisanom političkom policijom, negdje lukrativni, a negdje naprosto egoistična želja za javnim nastupima”, smatra Raonić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com