Za pregovore o životnoj sredini 1,4 milijarde eura - Volim Podgoricu

Za pregovore o životnoj sredini 1,4 milijarde eura

Izradom pregovaračke pozicije Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji biće definisane obaveze i rokovi, kao i investicije u oblasti životne sredine koje treba da ispunimo na tom putu, navodi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i pregovarač za Poglavlje 27 Životna sredina Saša Radulović.

On je u razgovoru za Dnevne novine najavio niz aktivnosti koji su pred našom zemljom ove godine, za početak pregovora u jednom od tri poglavlja koja još nisu otvorena.

“Otvaranje poglavlja trebalo bi da se desi do kraja juna ove godine. Trenutno se priprema tzv. zajednička pozicija na osnovu naše pregovaračke pozicije. Ono što će predstavljati pravi izazov jeste ispunjenje svih kriterijuma, odnosno zatvaranje poglavlja. Procjena je da je za to potrebno 1,4 milijarde eura u finansijskom smislu i ostala sveobuhvatna pomoć. I u Ministarstvu održivog razvoja i turizma intenzivno radimo na tome da ažuriramo finansijsku projekciju i ukupni spisak investicija koje su neophodne u cilju realizacije postavljenih kriterijuma” precizirao je on.

Jedan od glavnih izazova, ističe Radulović, jeste dinamično unapređivanje evropskog zakonodavstva kroz afirmisanje najnovijih tehnologija, pomoću direktiva i preporuka uslovljava i povećanje investicionog portfolija Crne Gore.

Kako je kazao, Ministarstvo održivog razvoja i turizma ulaže konstantne napore da u okviru sektora životne sredine sa evropskim i međunarodnim partnerima, odgovori što je moguće kvalitetnije na postavljene izazove, samo sa jednim ciljem-da što spremniji pristupimo familiji evropskih zemalja.

“Izuzetno je važan IPA mehanizam EU koji nam na tom putu takođe pruža veliku podršku. Brojne agencije i programi Ujedinjenih nacija pomažu nam u obučavanju kadrova. Istovremeno koristimo povoljne finansijske aranžmane dobijene od Evropske investicione banke (EIB), Njemačke banke za razvoj (KfW) i Svjetske banke (SB) za poboljšavanje situacije u ovoj oblasti”, zaključio je Radulović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com