ISTORIJSKI SUSRET: Tramp i Kim će se sresti u Evropi - Volim Podgoricu

ISTORIJSKI SUSRET: Tramp i Kim će se sresti u Evropi

Ri Jong Ho, sjevernokorejski ministar spoljnih poslova dolazi u posjetu Švedskoj, što je, kako konstatuje AP, iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka američkog predsednika i lidera Sjeverne Koreje u toj skandinavskoj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske je najavilo da će se Ri Jong Ho sastati sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, a razgovaraće i o bezbjednosnoj situaciji na Korejskom poluostrvu, prenosi Tanjug.

Švedska ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Sjevernoj Koreji, napominje AP.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Sjeverne Koreje.

Američki predjsednik Donald Tramp pristao je da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom do maja.

AP navodi da je bilo spekulacija da je Švedska moguće mjesto sastanka Kima i Trampa, ali da je vjerovatnije da će izbor pasti na “selo primirja” na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone između dvije Koreje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com