UPOZORENJE GRAĐANIMA: Za vikend VELIKE KOLIČINE padavina, moguće POPLAVE! - Volim Podgoricu

UPOZORENJE GRAĐANIMA: Za vikend VELIKE KOLIČINE padavina, moguće POPLAVE!

Danas je u u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje sa ciljem što adekvatnije pripreme za odgovor na najavljenu složenu meteorološku situaciju. Posebno je apostrofirano da se u periodu od petka do ponedjeljka očekuje ukupna količina kiše od oko 200 lit/m2, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 lit/m2 .  Situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more.

Na sastanku je dogovoreno da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju. U tom smislu, naloženo je da se održe sjednice Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, da se sagledaju, provjere i pripreme raspoloživi ljudski i materijalni resursi na području opština, kao i da se održava stalna komunikacija sa Operativnim štabom koji će kontinuirano zasijedati narednih dana.

Operativni štab još jednom apeluje na građane da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi moguće posljedice potencijalnih poplava sveli na minimum, što se ogleda najprije u obilasku i pregledu stanja nepokretne i pokretne  imovine, a potom i izmještanju pokretne imovine na bezbjedna mjesta. Takođe, potrebno je izvršiti podizanje električnih uređaja, namještaja i ostalog pokućstva na sigurna mjesta.  U tom pogledu, preporučujemo građanima da prate zvanična saopštenja nadležnih organa preko sredstava javnog informisanja i podsjećamo na brojeve za hitne situacije: 112, 123, 122 i 124.

Upozorenje: Moguće poplave

Direktorat za vanredne situacije MUP-a juče je upozorio  na moguće poplave za dane vikenda.

Kako je saopšteno iz Direktorata nakon informacije o trenutnoj hidrološkoj i najavljenoj meteorološkoj situaciji za period od 16 do 18. marta, kao i obilaska potencijalno ugroženih područja od strane službenika Direktorata za vanredne situacije, službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i Gradske opštine Golubovci, danas je održan sastanak u cilju analize sveukupne situacije sa aspekta mogućeg događanja poplava.

“Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Glavnog grada Podgorice, Gradske opštine Golubovci, Prijestonice Cetinje, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Direktorata za vanredne situacije konstatovano je da u petak, subotu i nedjelju postoji mogućnost značajnog porasta nivoa Skadarskog jezera i rijeke Bojane, što može uzrokovati pojavu poplava u priobalnom području Skadarskog jezera i ušća rijeke Bojane. Shodno tome, kao zaključak sa održanog sastanka, upućujemo apel građanima u potencijalno ugroženim područjima od nastanka poplava, da preduzmu preventivne aktivnosti na zaštiti materijalnih dobara, kao i da prate obavještenja koja će pripremati nadležni državni organi”, navodi se u saopštenju Direktorata MUP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com