PODGORICA: Usvojeno, legalizacija jeftinija za 30%! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Usvojeno, legalizacija jeftinija za 30%!

Skupština Glavnog grada usvojila je Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kao i Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte uz dva amandmana koje je predložio Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Amandmanima koji su usvojeni, iznose naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta startno umanjuju za 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 i stambene objekte do 500 m2.

Osim toga, Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte za jednokratno plaćanje, koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, vlasnik ima pravo na umanjenje od 15 odsto od vrijednosti naknade. Na to umanjenje, dodatno se obračunava umanjenje od 25 odsto za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ukupne neto površine. Za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2, dodatno umanjenje je 20 odsto.

Popusti su predviđeni i za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u jednakim mjesečnim ratama. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 umanjenje je 30 odsto obračunate komunalne naknade, a za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2 umanjenje je 25 odsto.

Amandmanskim djelovanjem gradonačelnika, Glavni grad je dodatno umanjio navedene iznose i pokazao da vodi odgovornu politiku u ovoj oblasti, omogućavajući povoljnije uslove za plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za nelegalne objekte u cilju adekvatnog sprovođenja procesa legalizaciju.

Ovi popusti su omogućeni kako bi se zaustavila bespravna gradnja i, legalizacijom postojećih nelegalnih objekata, stavila tačka na taj proces, ujedno sprječavajući ovakve pojave u budućnosti, a vodeći računa o socijalnom statusu građana, rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ističuči da je Glavni grad dao najpovoljnije uslove za legalizaciju objekata. Sa svim umanjenjima, po riječima gradonačelnika, naknada za bespravnu gradnju u zoni V (Zagorič) za gotovinsko plaćanje, za objekat osnovnog stanovanja od 100 m2 iznosi 2.101. eura, dok je u istim uslovima za zonu II je taj iznos 4.202. eura.

Sva prikupljena sredstva, istakao je gradonačelnik Stijepović, biće utrošena upravo u korist građana kroz komunalno i infrastrukturno opremanje tih lokacija. Gradonačelnik je istakao da tu već postoje određena ulaganja vlasnika tih objekata, što je uzeto u obzir prilikom definisanja umanjena naknada.

Glavni grad ima za cilj da u Podgorici ne bude nijednog nelegalnog objekta, rekao je gradonačelnik ističući da će, kroz proces legalizacije, građani dobiti legalnu nekretninu koja će samim tim imati i tržišnu vrijednost.

Amandmanom na Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, takođe je predloženo umanjenje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 30 odsto za stambene objekte do 500 m2. Ovo umanjenje je predloženo u cilju omogućavanja povoljnijeg rješavanja stambenog pitanja građana. Opozicija je bila protiv ove Odluke.

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com