Da li je SPISAK RADNIKA koji su tužili državu CG i dobili sporove, Vladina “LISTA ZA ODSTRIJEL”? - Volim Podgoricu

Da li je SPISAK RADNIKA koji su tužili državu CG i dobili sporove, Vladina “LISTA ZA ODSTRIJEL”?

U Sindikatu uprave i pravosuđa, kažu da je objava spiska radnika koji su tužili državu i dobili sporove, pritisak Vlade na zaposlene u državnim organima, kako ubuduće ne bi tužili državu.
Nesavjestan i nezakonit rad šefova u državnim organima glavni je uzrok ogromnih sudskih troškova za radne sporove, koji se vrlo često vode zbog 20, 30 eura, kaže predsjednk Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

“Onaj ko je odgovoran kao uzročnik svih tih troškova, nema nijedan da je sankcionisan, ni da je odgovarao. Ja mislim da je to određena vrsta pritiska na radnike i zastrašivanje da u budućnosti ne tuže državu”, kazao je Rakočević.

Službenici javnog sektora, koji su se našli na vladinom spisku tužili su državu, jer im nije isplaćeno ono što im po zakonu pripada. Radne sporove Vlada godinama rješava po istom, lošem modelu, kaže advokat Siniša Gazivoda.

“Umjesto da država procijeni jesu li te tužbe osnovane, pa da im isplati ta potraživanja i eventualno isplati onima koji su u istoj situaciji, pa preduprijedi i druge tužbe, država šalje Zaštitniku imovinsko pravih odnosa da se sude po godinu dvije”, kaže Gazivoda.

Vlada Crne Gore objavila je spisak službenika iz javnog sektora koji su tužili državu, pretežno u radnim sporovima.

Nije nezakonito to što je Vlada imenom i prezimenom objavila svakog ko je pokrenuo postupak, ali je kontekst vrlo sporan, smatraju advokati.

Odluku da objavi imena službenika, kojima je jedini grijeh to što su se odvažili da se obrate sudu zbog povrede pravava advokat MANS-a Veselin Radulović naziva listom za odstrijel.

“Možete zamisliti kako će se rukovodeći kadar koji je dovei do te stete, a čija imena Vlada neće da objavi, odnositi prema tim službenicima koje je Vlada na neki način označila kao državne nepijatelje. Podsjetiću, Vlada je rekla da se radi o licima koja podrivaju finansijski sistem”, kaže Radulović.

Po osnovu tužbi prošle godine troškovi države iznosili su 20 miliona eura, a u posljednje četiri godine 70 miliona.

TVCG/rtcg

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com