Home / NASLOVNA / ,,Jedine partije u Crnoj Gori sa originalnom političkom idejom Narodna stranka, LSCG i DPS, svi ostali loše kopije”

,,Jedine partije u Crnoj Gori sa originalnom političkom idejom Narodna stranka, LSCG i DPS, svi ostali loše kopije”

Advokat Dragan Soć, nekada aktivni političar, jedaod lidera Narodne stranke, osnivač Narodne sloge u razgovoru za Vikend novine kaže da se neće vraćati u politiku jer je rekao sve što ima. Dodao je da su Narodna stranka, LSCG, uz DPS, jedine partije u Crnoj Gori sa originalnom i utemeljenom političkom idejom, i da su svi ostali loše kopije originala.

Komentarišići zakonsko rješenje da je za predsjedničku kandidaturu potrebno osam hiljada potpisa i da se oni sakupljaju na ovaj način u odnosu na ranije rješenje kada je građanin morao doći u izbornu komisiju da potvrdi podršku Šoć je ocijenio da je taj cenzus od dva odsto razuman i potreban kako bi se uozbiljila politička scena.

“Bez obzira na to što predsjednikova ovlašćenja nijesu velika, ipak neposredan izbor nalaže da kandidati moraju preći malo teži put. E sada način prikupljanja potpisa je drugo. Rješenje da se podrška daje pred izbornom komisijom je bilo dobro u smislu da je eleminisalo svaku moguću zloupotrebu. Međutim, ono je nosilo izvjesnu dozu dekuražiranja građana”, rekao je on.

Prema njegovim riječima novo rješenje otvara prostor zloupotreba.

“Vidjeli smo to u proteklih nekoliko dana. Ljudi ne znaju da se spiskovi sa podrškom nalaze u izbornoj komisiji i da su dostupni članovima, pa samim tim i partijama. Tako se desilo da ono što je bila mana prvog rješenja ne pojavljuje se kao predsnost kod rješenja gdje se garantuje anonimnost. Preporučio bih, da se nakon ovog iskustva, vrati staro rješenje”, poručio je Šoć.

On smatra da je procedura pokušaja opozicije da se stvori neko jedinstvo oko jednog kandidata trajala toliko dugo i bila skopčana sa mnogo političke neozbiljnosti.

“Prije svega, smatram da se takve stvari dogovaraju diskretno, baš zbog toga da se oni koji se dogovaraju ne dođu u situaciju da se kroz javno djelovanje ne dore. Nažalost, opozicija kao da je vodila politiku u kojoj je bilo važnije da naprave utisak o sebi kao nekome ko želi dogovor, a onome dugome da ne želi. Pri tome su određena imena upotrebljavana čak i bez čvrstog dogovora sa tim ljudima i sve je to storilo utisak neozbiljnosti opozicije, a na veliko zadovoljstvo vladajuće partije”, naveo je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se ne kandiduju opozicioni lideri Šoć je rekao da je očigledno je da oni nijesu sigurni u uspjeh i da su svjesni da će se u slučaju neuspjeha naći p o d pritiskom da preuzimu odgovornost.

“To se u Crnoj Gori ne dešava, osim izuzetaka. Ja sam se povukao sa čela Narodne stranke nakon neuspjeha na lokalnim izborima, Slavko Perović takođe. Ne mogu da se sjetim da je neko od ovih lidera i pomislio da podnese ostavku”, dodao je on.

Šoć je istakao da se i Darko Pajović povukao sa mjesta Pozitivne Crne Gore nakon što je stranku, u jedan izborni ciklus, od velike nade spustio u veliko ništa.

“Na žalost nemamo tu kulturu. Da se vratim priči, objektivno rečeno teško da bi se opozicija mogla dogovoriti oko jednog stranačkog lidera, zato što je prisutan međusobni rivalitet i surevnjivost. Lider koji bi bio izabran za zajedničkog kandidata nemionovno bi ojačao svoju partiju. Međutim, kada sva opozicija, makar deklarativno kaže, da je njihov glavni cilj smjena vlasti, onda se pitam zar je bitno ko će biti kandidat i ko će srušiti vlast. Neka to uradi neko makar sjutra bio najozbiljniji konkurent. Dobar primjer je situacija kada je Lekić bio kandidat Fronta a iza njega stala i opozicija. Sve pozitivne strane tog primjera kao da su ovdje namjerno srušene i onda se u posljednjem trenutku dolazi do imena kandidata. To meni izgleda kao ono, ajde da mi nešto uradimo da ne bismo mi sami trčali tu trku. Nakon kandidovanja SDP i drugih, to se prosto nametnulo kao obaveza. Sada imamo prividno jedinstvenog kandidata opozicije ili preciznije rečeno iznuđenog kandidata”, ocijenio je Šoć.

On je kazao da DPS ima komociju to što do sada nije obznanio ime predsjedničkog kandidata.

“Više je pažnja javnosti skoncentrisana na konfuziju unutar opozicije pa to DPS olakšava koja kažu, dovoljno smo jaki da možemo i sa kratkom kampanjom pobijediti. To može biti razlog, ali mislim ipak da je jedan od glavnih razloga to što još traje dilema unutar DPS. Na kraju i može im biti da imaju te dileme, ako postoje. Oni razmišljaju na način, čekamo da opozicija do kraja dovede tu smijuriju, pa ćemo mi u taj posao krenuti krajnje ozbiljno. Fudbalskom paralelom rečeno – ne mora Barselona da uvodi Mesija u igru ako vidi da protivnici sami sebi zabijaju golove”, naglasio je Šoć.

Na pitanje kada će Crna Gora doći u poziciju da građanin gleda program a ne lidere i populizam Šoć je odgovorio  kada postane građanin.

“Kada počne da se odnosi prema državi kao svojoj imovini. Ja sam siguran da svaki naš građanin ne bi dopustio ni svome najbližem da uništava imanje. E kadataj pristup bude imao prema državi i izađe iz malog interesa i shvati da kada ga neko prevari nekoliko puta da ga ponižava. Možete li zamisliti situaciju da 20.000 majki, koje su na neki način ponižene ovim što su im data pa oduzeta prava, umjesto što deklamuju govore tipa “poručujemo sa ovoga mjesta”, organizuje da nijedna od njih ne da glas sadašnjoj vlasti vjerujem da bi se tada nešto promijenilo. Kada bi se to jednom desilo, nikada više nijednoj vlasti ne bi palo na pamet da olako daje obećanja i da ih još lakše krši. Dakle, sve će se promijenti onda kada građanin počne da razmišlja kao građanin bez straha od vlasti. Mi smo narod koji ima pojedinačnu hrabrost, ali na žalost nemamo onu građansku. Prije svega, nemamo je u odnosu prema vlastima. Nijesam siguran da bi opozicija to uradila bolje, ali to kažnjavanje na taj način mora da počne”, zaključio je Šoć.

Vikend novine

One comment

  1. Bolje ti je da ucutis ! Sta god da si radio, propalo ti je. Pocevsi od firme u kojoj si radio, preko Udbaske NS pa do privatnog zivota.
    Pitam se, imaju li novinari ikakvog drugog sagovornika no su na tebe spali !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *