Mladoj Nikšićanki potrebna hitna transplantacija bubrega - Volim Podgoricu

Mladoj Nikšićanki potrebna hitna transplantacija bubrega

Dvadesetsedmogodišnja Nikšićanka Rosa Knežević do prije šest godina živjela je kao i ostatak njene generacije, a onda se nakon rutinskog pregleda sve promijenilo. Istog dana završila je na dijalizi, koja je do danas održava u životu.

“Sve je bilo u redu i eto nakon posjete bolnici sve je krenulo nizbrdo. Moje društvo planira porodicu, neke poslovne poduhvate, a ja samo kako ću sljedećeg dana da odem na dijalizu i kako ću proći na toj dijalizi”, kaže Rosa za TV Vijesti.

Na aparatima je svakog drugog dana, po četiri sata. Nakon višegodišnjih posjeta bolnici organizam joj je iscrpljen, pa su ljekari predložili hitnu transplantaciju bubrega, ali sve što su mogli da učine je da je uvrste na Nacionalnu listu tzv. kadaveričnih odnosno umrlih donora.

“Ne mogu normalno da funkcionišem, dijaliza vam oduzima život u svakom smislu. U jednu ruku vas održava u životu, ali to nije život već obično preživljavanje. Iz porodice nekoliko rođaka je pokušalo da mi da bubreg, ali nažalost nijesu odgovarali, tako da trenutno nemam donora”, kaže Nikšićanka.

Rosa živi sa majkom koja je teško bolesna, a situaciju dodatno komplikuje podstanarski život i teško materijalno stanje. Iako joj je tijelo umorno, duh se ne predaje, a nadu joj je, kaže, ulio čin Nikšićanke Tatjane Vukićević koja je donirala bubreg dvadeset godina mlađem komšiji. Pomoć za nju krenula je sa Filozofskog fakulteta, zatim se uključio i Univerzitet Crne Gore, kao i pojedinci, ali je do sada  skupljeno tek nešto više od 7 000 eura.

“Jedina solucija je da pronađem nekog donora ili da odem u Moskvu na transplantaciju. Tamo je i čekanje dugo, leži se u bolnici do godinu- godinu i po. Mislim da sam još mlada da bih odustala od života. Boriću se, pa vidjećemo kakav će biti rezultat”, dodaje Rosa.

Kaže da je za operaciju u Moskvi potrebno oko 60.000 eura i da je uz pomoć Udruženja mladih sa hendikepom pisala svim nadležnim institucijama, ali da odgovor nije dobila.

Od preko 200 ljudi na hemodijalizi, 60 ih čeka novi bubreg, a njihov broj gotovo svakodnevno raste. Ipak, ljekari kao da uzalud apeluju da se makar počne razmišljati o doniranju organa sa umrlih, iako bi sa 20 donora na godišnjem nivou potpuno nestala lista čekanja.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu Rosi Knežević da prikupi sredstva za transplantaciju, mogu to da urade uplatom na njen žiro račun kod Prve banke: 

535-0100100587887-08

Prva banka na ime Rosa Knežević

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com