CRNA GORA UMIRE, BIJELA KUGA HARA: Država se ne sjekira, niko se time NE BAVI (FOTO) - Volim Podgoricu

CRNA GORA UMIRE, BIJELA KUGA HARA: Država se ne sjekira, niko se time NE BAVI (FOTO)

Susjedna Hrvatska suočila se sa demografskom krizom i zbog toga je dio vlade – Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovaj resor je u prethodnom periodu radio na mjerama koje bi podstakle natalitet i socijalnu zastitu porodice.

Dinamikom rada nije bio zadovoljan sekretar minsirstva koji je zbog toga pred kamerama podnio ostavku. Mislio je da država mora i može više.

Demografsku krizu imamo i u Crnoj Gori. Međutim kod nas niko neće podnijeti ostavku, jer nemamo ni resor koji sebavi ovim pitanjem.

“Mi nemamo čak ni odbor na nivou javne adminsitracije koji prati demografska kretanja, jedino što se tiče statistike to radi Monstat”, kazao je Miroslav Doderović sa Filozofskog fakulteta.

Doderović kaže da se sva društva koja su prošla kroz proces tranzicije, suočavaju sa tkz. lošom demografijom. Ekonomska destrukcija, tržišna liberalizacija, ekstremne socijalne razlike – sve to, uticalo je negativno demografsku statistiku.

Demografska slika

Demografska slika
FOTO: printscreen (YouTube)
“Najveći dio Crne Gore nalazi se u situaciji tkz. demografske depresije. U tim procesima demografskih kretanja, najviše su ugrožene opština Nikšić, koja kada se uporedi popis 2011 godine, ona se u stvari brojem stanovnika vratila na stanje iz 1981. godine. Zatim opština Andrijevica, koja kada se uporedi stanje sa 1948. godinom i 2011. prepolovila je svoje stanovništvo. Tako da je 10 hiljada stanovnika imala 1948. godine, danas ima pet hiljada stanovnika. Dramatično stanje je i u opštini Pljevlja, koja ima manje stanovnika nego 1948.”, rekao je Doderović.

Negativne migracije nijesu jedini problem. Porast mortaliteta govori da je crnogorska populacija ušla u fazu starenja. Bijela kuga odavno prijeti crnogorskom društvu.

“Vi na prostoru opštine Nikšić imate prosječnu starost oko 37 godina, tako da povećanje mortalite pokazuje da nije zadovoljavajuće stanje u oblasti socijalne zaštite, medicinske zaštite”, rekao je Doderović.

Najdrastičniji primjer starenja populacije je opština Cetinje. U osnovne škole na Cetinju 8o-tih godina upisivalo se oko 400 mališana. Prošle školske godine u tom gradu ukupno je upisano 145-oro djece . Doderović kaže da svi ovi parametri pokazuju da demografska situacija poprima dramatičan karakter.

Cetinje demografska slika
FOTO: printscreen (YouTube)
“Država treba da formira jedan organ državne adminstracije, koji bi se bavio demografskom problematikom, da dones niz ekonomskih i socijalnih mjera, u pravcu zaštite dječije populacije, zaštite starih. Da se izdvoje značajna finasijska sredstav za demografski oporavak Crne Gore, da se formira demografski fond”, rekao je Doderović.

Prognoze nijesu lijepe, ako država ne preduzme značajnije ekonomske mjere. To potvrđuju primjeri iz okruženja.

“Mi ćemo kao posljedicu imati nedostatak radne snage, to će se odraziti na ekonomske parametre”, kazao je Doderović.

Konačno, demografska politika nije politika jednog ministarstva, niti jedne vlade. Ona mora biti politike ove i svih budućih vlada.

Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com