U SRBIJI MAJKAMA ZA TREĆE I ČETVRTO DIJETE 30.000 EURA: Vučić objavio rat bijeloj kugi! - Volim Podgoricu

U SRBIJI MAJKAMA ZA TREĆE I ČETVRTO DIJETE 30.000 EURA: Vučić objavio rat bijeloj kugi!

Dok Crna Gora nema državni resor koji se bavi demografskim pitanjima, i čini se da nikoga ne brine bijela kuga koja prijeti naciji, u okruženju se ozbiljno bave ovim problemom.

Koliko je zabrinut za demografsku sliku države, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je u petak u jednoj dramatičnoj rečenici: „Ako nešto ne uradimo, nećemo imati ni narod ni državu!“ Zbog toga je naglasio da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, koji je, kako kaže, u „poslednjih 27 godina negativan“.

CRNA GORA UMIRE, BIJELA KUGA HARA: Država se ne sjekira, niko se time NE BAVI (FOTO)

– Svakog dana gubimo 107 ljudi, stanovništvo gubimo već 67 godina. Broj rođene djece po majci u Srbiji je 1,44, a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da za nekoliko godina imamo znatno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski, ni politički potencijal – rekao je Vučić i dodao da kao predsjednik ima pravo da kaže da su posljedice pada nataliteta katastrofalne.

Predstavljajući mjere populacione politike, Vučić je rekao da će roditelji ubuduće za prvo dijete dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara (blizu 1.000 eura), za drugo 10.000 dinara (nepunih 100 eura) mjesečno dvije godine, za treće dijete 12.000 dinara (preko 100 eura) mjesečno u toku deset godina, što znači 12.000 evra za deset godina, a za četvrto 18.000 evra u toku deset godina!

– Što znači, majka koja rodi treće i četvrto dijete imaće 30.000 evra za deset godina od države – rekao je Vučić i dodao da je Srbija poslednji put imala manje od sedam miliona stanovnika 1966. godine.

– Neke mjere stupiće na snagu 1. jula, ostale od početka naredne godine – rekao je Vučić i dodao da je prije dva dana donio odluku o formiranju Savjeta za populacionu politiku.

Prema njegovim riječima, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, Srbija će do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

– Ključni problem Srbije je broj novorođene djece i, ako problem nataliteta ne obradimo odmah i na drugačiji način, izgubićemo zemlju, a na to nemamo pravo jer je naša obaveza da brinemo o otadžbini i budućnosti – poručio je.

Kako je rekao, demografski problem imamo i na selu i u gradovima, a najmanje problema je u Novom Sadu, najviše zbog izbjeglih ljudi koji su došli, zatim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Preševu, jer su jedine opštine sa pozitivnim prirodnim priraštajem, odnosno imaju više rođenih nego umrlih.

– Ono što je za nas ključni problem, to je da mi nemamo djece i nemamo budućnost. Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima… Na tome rade svi, od Njemačke, Danske, Švedske… Samo mi ne preduzimamo ništa jer smo samoživi – rekao je predsjednik i istakao da je urađen uporedni prikaz i analiza nekih centralnih djelova Srbije i KiM, gde je po broju stanovnika „jedno Podujevo kao naša Toplica“.

– Za 50 godina smo u Toplici izgubili 50.000 stanovnika – rekao je Vučić, a potom iznio i podatak da je 1950. u Srbiji rođeno 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.000 manje.

TRUDNOĆA NE SME DA BUDE HENDIKEP

Vučić je naglasio da problem negativnog prirodnog priraštaja sve strukture društva moraju ozbiljno da shvate.

– Apelujem i na Vladu Srbije, na pokrajinsku vladu i na sve lokalne samouprave da se maksimalno posvete ovom važnom pitanju. Planiranje porodice i roditeljstva je lična odluka, a moja dužnost je da upozorim na katastrofalne posljedice koje će doći. Svi moramo da pomognemo ženama, naročito mi muškarci. Trudnoća ne smije da bude hendikep niti razlog za otpuštanje sa posla, već priprema za dolazak novog života. Biti roditelj je najveća radost i najvažnija uloga u životu – rekao je Vučić i dodao da je Vlada donijela strategiju i mjere za podsticaj populacione politike.

Podaci

UN PROGNOZIRA PAD BROJA STANOVNIKA SRBIJE

Prema projekciji UN koja se odnosi na period od 2020. do 2100. godine, Srbija je na 12. mjestu liste zemalja čija populacija opada. Njen indeks je na toj listi negativan i iznosi -38,5%. Znatno lošija situacija je u BiH, koja je na visokom trećem mestu (-48,9%) i u Albaniji, koja je na sedmom mjestu (-40,2%).

Izvor: kurir.rs

1 komentar

  1. Nice post. I learn something more difficult on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating to learn to read content off their writers and exercise something from their store. I’d prefer to apply certain while using content in my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll supply you with a link with your web blog. Many thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com