SJEĆATE LI SE OVE POSLASTICE? Naše bake su od SUTLIJAŠA pravile GOZBU (RECEPT) - Volim Podgoricu

SJEĆATE LI SE OVE POSLASTICE? Naše bake su od SUTLIJAŠA pravile GOZBU (RECEPT)

Kada su oni malo stariji bili mali, jedna od najdražih poslastica im je bio  – sutlijaš. Naše bake i majke nisu imale mnogo, ali su od malo znale da naprave gozbu. Sutlijaš su posipale kakaom ili prelivale sirupom od višanja ili malina.

Jednostavan je i gotov za 15 minuta. Pri tome je i mnogo zdraviji od gotovih slatkisa koje svakodnevno trosimo. Možete ga začiniti medom, dodati mu suvo voće, cimet…

Sastojci za 5 osoba
2 dl pirinča
trun soli
1 l mlijeka
1 vanil šećer
šećer po želji (ili med)
suvo voće (po želji)
malo cimeta
Priprema
1.
2 dl pirinča oprati pod mlazom vode, staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Staviti da se kuva, pa dodati trun soli. Kad provri, smanjiti temperaturu, pa pomalo dolivati još oko 1 dl vode (ali, sve pomalo, nikako odjednom). Stalno miješajte varjačom, da se ne zalijepi za dno šerpe i ne zagori.

2.
Kad uvri sva voda, dodavati mlijeko, opet po malo, ne sve odjednom. Miješati…. Kako pirinač ”pije” mlijeko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno miješanje, da ne zagori…

3.
Ako volite suvo grožđe ili drugo voće, dodajte ga, neka se kuva u mlijeku, imaće divan ukus.

4.
Kad je pirinač skuvan, a mlijeko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promiješajte još minut dva na ringli. Prije nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji i odmori.

Posluživanje
Razlijte sutlijaš u čaše, i pospite cimetom ili kakaom po želji.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com